Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is in de week van 29 december tot en met 4 januari nog maar met 2 procent gedaald in vergelijking met de week daarvoor.

Dat blijkt vrijdagmorgen uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. In die periode werden gemiddeld 1.664 bevestigde besmettingen per dag geteld.

De positiviteitsratio – het aandeel van de uitgevoerde coronatests dat een positief resultaat oplevert – is gedaald naar 6,7 procent. Sinds het begin van de pandemie zijn in België nu al 658.655 bevestigde coronagevallen geteld en dat is weer een stijging met bijna 3.000 ten opzichte van gisteren.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog altijd met 10 procent. Er werden tussen 1 en 7 januari gemiddeld 131 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen. In het Sint-Trudo Ziekenhuis liggen er momenteel 24 patiënten met corona waarvan 2 op intensieve. Er liggen momenteel 2.016 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (-3 procent), van wie er 382 (-6 procent) op de afdelingen intensieve zorgen liggen.

Van 29 december tot en met 4 januari overleden dagelijks gemiddeld 64 mensen na een coronabesmetting, 14,5 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Het totale dodental bedraagt 19.936 en dat is 53 meer dan gisteren.

Na Pfizer vorige maand en Moderna deze week mag ook AstraZeneca binnenkort een Europese goedkeuring verwachten. Dat zou zelfs nog deze maand kunnen gebeuren.

De cijfers per gemeente waren om 10.00 uur nog niet beschikbaar en zo gauw die er zijn, vullen de deze informatie verder aan.