Groep Govaerts mag de deuren terug openen, David Vercammen vertelt ons de gevolgen op autoverkoop. Deze pandemie treft helaas alle bedrijven. Omwille van de veiligheidsmaatregelen hebben bijna alle bedrijven hun deuren voor méér dan een maand moeten sluiten. Na een verzachting van de maatregelen mochten alle bedrijven en winkels vanaf maandag 11 mei terug opengaan, mits strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften. Groep Govaerts is alvast klaar om de klanten terug te mogen ontvangen in de showrooms. We spraken met David Vercammen, verantwoordelijke verkoop van Groep Govaerts, over de gevolgen van het coronavirus op de autoverkoop.
25/05/20 – Feyza Ozcan

Door de versoepeling van de maatregelen is het dus vanaf maandag terug mogelijk om de showrooms van Groep Govaerts te bezoeken. Toch verwachten ze momenteel nog geen stormloop, vertelt David Vercammen ons. “Er bestaat wel een mogelijkheid dat mensen die aan het nadenken waren om een wagen te kopen, en die nu eigenlijk zo veel weken thuis hebben gezeten, nu genoeg tijd hebben gehad om opzoekwerk te doen. Ik denk dat deze mensen toch wel zullen overgaan tot het maken van een beslissing” zegt David Vercammen.

Online showroom
Ook bij Groep Govaerts hebben ze digitale alternatieven ingezet tijdens de lockdown om toch nog bereikbaar te blijven voor de mensen. Zo werd er gebruik gemaakt van video conferencing, telefoons of zelfs berichten. “Er waren zelfs mensen die informatie wouden in verband met een nieuwe wagen, hebben we zelfs filmpjes en dergelijke opgestuurd van de wagen eigenlijk dus een beetje een online showroom”, aldus David Vercammen. Dit gaf de mensen de mogelijkheid om toch een beetje in het echt in de wagen te kijken, maar dan wel virtueel.

Dringende herstellingen
De garage kon de mensen wel nog verder helpen omdat dringende noodzakelijke herstellingen wel toegelaten waren, natuurlijk mits strikte navolging van de veiligheidsvoorschriften. Het probleem was dat de stukken die ze nodig hadden voor dringende reparaties heel laat aankwamen omdat alles overal volledig stillag. “Dagelijkse leveringen zoals we ze gewend waren bestonden niet, nu konden we maar rekenen op 1 à 2 leveringen per week”, aldus de verantwoordelijke van verkoop.

Autoverkoop lag volledig stil
“Autoverkoop is volledig stilgevallen. We hopen dat naar de toekomst toe, er toch nog mensen zijn die verder overgaan naar de aankoop van een wagen. Alhoewel ik een klein vermoeden heb dat mensen daar nu niet echt mee bezig zijn” vertelt David Vercammen. Ook het risico op een tweede lockdown in het najaar zorgt voor onzekerheid bij de mensen. “Mensen kunnen dan terug vallen op een lagere inkomen, waardoor ze een eventuele aankoop zullen uitstellen tot alles achter de rug is. Maar dat zal de toekomst uitwijzen”, zegt David Vercammen.

“Wagens aangekomen in de haven van Antwerpen”
“Onze producten komen van Japan en omdat het virus daar iets later toegeslagen was, zijn er nog wagens aangekomen in de haven van Antwerpen tijdens de lockdown”. De haven van Antwerpen is blijven werken, maar natuurlijk op een kleinere schaal. Vanaf nu kunnen die wagens ook terug verdeeld worden naar de garages.

“Nog een laatste boodschap van David Vercammen: “Jammer genoeg kan niemand hier iets aan doen, ik hoop dat er snel een vaccin zal zijn zodat dit virus wat sneller de wereld uit gaat. Wanneer men dan spreekt over een mogelijke tweede lockdown in het najaar, schiet de angst mij eerlijk gezegd weer een beetje binnen. Ik kan enkel hopen dat dit niet zal gebeuren.”