Op 8 juni vorig jaar, bijna een jaar geleden dus, en ondanks een zondvloed aan kritiek, zijn de federale overheid en spoorwegmaatschappij NMBS overeengekomen dat alle inwoners van België vorige zomer aanspraak maakten op twaalf gratis treinritten. Het idee was een steunmaatregel om de coronacrisis te boven te komen. 

Een nobel idee waar de ganse bevolking van kon genieten: telkens twee gratis ritten (dus een heen en een weer) per maand gaven tal van mensen het vooruitzicht op een dagje gratis naar zee, naar Antwerpen of naar Sint-Truiden, als je in de Vlaanders woonde en dit van oktober tot maart. Tal van seniorenverenigingen planden zelfs uitstappen met de trein naar Toet-Anch-Amon in Luik of een gegidste wandeltocht door Brussel. Ik weet niet of u nog de bezitters bent van deze gratis en persoonlijke railpas, die van ons hing al die tijd klaar voor gebruik op het prikbord. Alleen, het gebruik was moeilijk. Want waar moest je naartoe? Alles ging potdicht: musea, evenementen, dierenparken, tentoonstellingen, cafés, restaurants, attracties. Alles, behalve de trein. Nog een geluk dat de stations open waren. Je mocht dan wel nog net van A naar B, en van B naar A, maar wat je in B moest gaan uitvoeren bleef al die maanden de hamvraag. Je moest zelfs je boterhammen meenemen. Ergens gaan shoppen zat er lange tijd niet in, want wie maakt nu een afspraak in elke winkel van de Luikerstraat in Sint-Truiden als je vanuit Brugge naar onze shoppingstad spoort? Als ze al open waren.

Die gratis railpas is dus een misbaksel van formaat geweest. Een scheet in een fles, een kruimel om de zot content te stellen. Die van ons zijn nog maagdelijk blank. Het enige dat ze nog hebben is een emotionele waarde; voor later, wanneer we, weliswaar zonder heimwee, terugdenken aan de coronacrisis. Misschien verschijnen ze dan op de rommelmarkt onder de Veemarkthallen voor vijf euro per stuk. Liefhebbers mogen zich steeds bij de redactie melden: voor die prijs doen we ze nu al weg! Of de federale overheid en de NMBS moesten toch nog weer met een kleine compensatie komen voor de gewone man. Want deze actie heeft ze geen enkele stem noch sympathie opgeleverd!