Vier Tongerenaren behalen AmbioriX-factor en starten eigen zaak
‘Heb jij de AmbioriX-factor?’ Dat was de inzet van de campagne van de Stad Tongeren in samenwerking met de Provincie Limburg. Uit een tiental inzendingen haalden vier innovatieve Tongerenaren de finale en krijgen ze officieel het predicaat ‘de AmbioriX-factor’. Een gitaarbouwer, een uitbater van een dartswinkel en een van een babyspa, en een uitbater van een zaak met Italiaanse specialiteiten krijgen coaching en subsidiëring voor de opstart van hun eigen zaak.

Onlangs lanceerde het Tongerse stadsbestuur de wedstrijd ‘Heb jij de AmbioriX-factor’? Op die manier wil het beleid mensen sensibiliseren om een eigen zaak te beginnen, met de nodige steun van stad en provincie. Het zijn vier opmerkelijke winnaars geworden, die kortelings hun nieuwe handelszaak zullen openen. In de Hemelingenstraat is de Dartshop als eerste nu al open. De bekendmaking van de vier finalisten kadert binnen het project Naar de Kern, waarbij experten lokale economie en andere belanghebbenden de stadskern innovatief en toekomstgericht benaderen. Naast de zoektocht naar nieuwe handelaars worden ook de bestaande winkeluitbaters ondersteund met commerciële acties, coachingstrajecten en ambassadeurschap.

Gedeputeerde Tom Vandeput (cd&v) van Economie legt uit: “We zijn blij dat Tongeren dit traject vastpakt en ook verder omzet in concrete acties. Voor het uitwerken van deze acties kan de stad rekenen op een provinciale subsidie van 100 000 euro. Door nieuwe starters en gevestigde waarden in handel en horeca te ondersteunen en te coachen, wordt met deze provinciale subsidie een duurzame impuls gegeven.” Schepen van Economie Marc Hoogmartens vult aan: “We blijven als stadsbestuur erg inzetten op de bestrijding van de leegstand. Dat doen we enerzijds door het aanbod aan winkelruimte te verminderen maar evengoed door actief nieuwe handelaars naar onze stad te leiden. Ik ben erg verheugd met de diversiteit en de creativiteit van de winnaars. Dit zijn vernieuwende concepten voor Tongeren en omliggende gemeentes.”

Ondersteuningspakket voor starters

De ingediende dossiers werden beoordeeld door een professionele jury op basis van kwaliteit en haalbaarheid. De vier finalisten ontvangen een ondersteuningspakket van 10.000 euro per handelszaak. De subsidies kunnen aangewend worden voor commerciële huurkosten, publiciteit, professionele begeleiding of als werkingskost. “Het handelscentrum van Tongeren heeft karakter en dat we willen we blijvend versterken en beschermen”,  aldus schepen Marc Hoogmartens.

Vier finalisten

Een overzicht van de 4 Tongerenaren met een AmbioriX-factor:

Gitaarbouwer John(y) Joris klinkt als muziek in de oren in heel Limburg. Na zijn succesvolle zaak in Hasselt aan het Van Veldekeplein wil John nu zijn levenswerk in Tongeren verderzetten met een atelier voor verkoop en restauratie van gitaren alsook opleiding voor gitaristen. Zijn keuze voor Tongeren is een keuze voor het prachtige kader van de binnenstad.

Michel Debusschere start een Dartshop en opende zaterdag in de Hemelingenstraat. Als ingewijde in het dartscircuit weet hij als geen ander dat Darts in de lift zit. Zijn shop van benodigdheden en accessoires wordt een pijl in de roos.

Mariella Petriello heeft Italiaans bloed en woont in Tongeren. Met haar Italiaanse delicatessewinkel mikt zij op afhaalgerechten en zuiderse specialiteiten. Onlangs bewees Ciao Tongeren nog hoe populair Italië in Tongeren is.

Dorien Bollaers introduceert een gloednieuw concept voor Tongeren: Babyspa met floating en massages. Je kan er de band met je kind verbeteren en ook kinderfeestjes organiseren. Jong geweld in de oude binnenstad, een mooie combinatie voor Tongeren.

©Stad Tongeren

Van links naar rechts: Cindy Gilissen (dienst economie) – Michel Debusschere (Dartshop) – John(y) Joris (gitaarbouwer) – Mariella Petriello (Italiaanse delicatessewinkel) – Marc Hoogmartens (schepen Economie) – Natalie Houbrechts (diensthoofd economie) – De vierde finalist Dorien Bollaers (babyspa) was verhinderd.