Dit willen we u niet onthouden, oud-gouverneur Herman Reynders lucht zijn hart bij het dreigende faillissement van Recor.

“Triest nieuws. Meubelfabrikant Recor uit Hasselt vindt geen overnemer en stevent af op een faillissement. Meer dan 160 medewerkers lopen het risico hun job te verliezen.
Recor Hasselt. Dé Recor voor de Hasselaren. Een bedrijf dat al 70 jaar actief is, al heel lang op dezelfde zichtbare locatie aan de Sint-Truidersteenweg. Voor iedere passant een baken op de autosnelweg. Voor de Hasselaren en zeker voor de Runkstenaren nog iets meer, de Recor zien, was thuiskomen. Hoe dikwijls heb ik er zelf naar zitten uitkijken. Waar je ook was geweest, naar Lummen of naar Spanje, wanneer je bij het thuiskomen de bekende lichtreclame van de Recor zag, was je thuis. Ben je thuis, want die lichtreclame is er nog altijd en een mens moet blijven hopen.
De Recor was, is een bedrijf van Hasselt. Net als Philips dat vroeger was. Een beetje van ons. Je kent heel wat mensen die er werken. En de eigenaar zit af en toe naast je bij de kapper. Maar in tegenstelling tot het lichtbaken boven op het bedrijf, was Recor zelf weinig zichtbaar. Iedereen wist dat er meubels gemaakt werden maar welk soort meubels en voor wie die gemaakt werden, was weinig geweten. Recor verkocht immers niet aan particulieren maar aan de groothandel zoals dat heet. Je hebt nooit aan de Sint-Truidersteenweg een salon kunnen kopen. Maar wellicht heb je, zonder het te weten, in een zetel gezeten die in Runkst was gemaakt. Zonder twijfel zat die ook goed. Maar mensen kopen dat soort kwaliteitsmeubels alsmaar minder. Alle omschakelingen en veranderingen van de voorbije jaren hebben bij Recor uiteindelijk en spijtig genoeg tot niets geleid.
Laat ons toch blijven hopen dat er voor het bedrijf nog een overnemer gevonden wordt. Anders verdwijnt er alweer een lokaal maakbedrijf. En verliezen vele mensen hun job. En dat is eigenlijk nog het ergste. Wij verliezen dat bekende baken op de autostrade maar zonder overnemer verliezen 160 mensen hun job.
Thuiskomen zal dan niet meer hetzelfde zijn. Zelfs al is er ondertussen dat nieuwe baken van Ikea. Kan het nog symbolischer?”