Er werden de voorbije 24 uur in Limburg 23 nieuwe besmettingen gemeld. Het is een opflakkering, maar de dalende trend van de afgelopen weken in ons land zet zich ook in Limburg verder. Vooral sinds eind mei duiken de cijfers van ziekenhuisopnames, overlijdens en besmettingen flink naar beneden. En nog veter nieuws: er zijn voor het eerst sinds de metingen van de coronapandemie geen overlijdens gemeld in de Limburgse woonzorgcentra of ziekenhuizen. Dat is uitermate goed nieuws en het bevestigt ook de dalende trend van de afgelopen twee weken.

De 23 nieuwe gevallen brengen het totaal op 6.299 bevestigde besmettingen in onze provincie. Dat is vergeleken met de voorgaande dagen een flinke stijging, maar het valt te verklaren omdat er veel meer getest wordt. Iedereen die voor een behandeling in het ziekenhuis moet zijn, wordt momenteel getest. En vaak zijn het asymptomatische gevallen: de besmette personen vertonen geen symptomen of zijn zelfs niet ziek.

De meeste mensen werden opgenomen na zo’n vijf dagen sinds het begin van de symptomen en meestal verblijven ze acht dagen in het ziekenhuis, met uitschieters van 84 dagen. Van Gucht: “13 procent komt uiteindelijk terecht op intensieve zorgen, ook daar is de gemiddelde verblijfsduur acht dagen, met uitschieters tot 67 dagen. Van alle gehospitaliseerde covidpatiënten is 22% overleden, op intensieve zorgen is dat 42%. De grootste risico’s voor overlijden zijn hoge leeftijd, meer bij mannen dan bij vrouwen. Maar ook onderliggende ziektes zoals aandoeningen aan het hart, longen, nieren, longen, diabetes, een verstoord immuunsysteem of neurologische problemen.”

De meeste mensen werden opgenomen na zo’n vijf dagen sinds het begin van de symptomen en meestal verblijven ze acht dagen in het ziekenhuis, met uitschieters van 84 dagen. Van Gucht: “13 procent komt uiteindelijk terecht op intensieve zorgen, ook daar is de gemiddelde verblijfsduur acht dagen, met uitschieters tot 67 dagen. Van alle gehospitaliseerde covidpatiënten is 22% overleden, op intensieve zorgen is dat 42%. De grootste risico’s voor overlijden zijn hoge leeftijd, meer bij mannen dan bij vrouwen. Maar ook onderliggende ziektes zoals aandoeningen aan het hart, longen, nieren, diabetes, een verstoord immuunsysteem of neurologische problemen.”

Wat de regio betreft: het aantal besmettingen in Sint-Truiden bedraagt 692, 1,7% van de bevolking. Heers is met 42 besmettingen (0,57%) de minst besmette gemeente en de koploper blijft Alken met 212 besmettingen of 1,82% van de Alkenaren.

 

Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/