Een doek van kunstenaar Tom Herck is gestolen uit een kerk in Nice (Fr). Het gaat over een doek waarop het Holy Cow-verhaal verwerkt was. Maar het is verdwenen, gestolen. Drie jaar nadat de Holy Cow half Limburg op stelten zette, komt ze echter weer uit haar schuilplaats en wordt ze vanaf half oktober tentoongesteld in Damme.

Truienaar Tom Herck nam deel aan een groepsexpo in de kerk van Saint Pierre d’Arène. Hij mocht een lang doek op acht meter hoogte hangen in de kerk. Het veelbesproken Holy Cow-verhaal – waarin hij het systeem van vlees- en melkproductie wilde aankaarten – werd het thema.  Ook de heisa rond het werk maakte deel uit van het doek. Uiteraard zal de Franse justitie deze diefstal onderzoeken.

Het minste dat je van Tom Herck kan zeggen is dat hij de provocatie niet uit de weg gaat, zelfs gaat opzoeken! We denken nog aan het betonnen kaartspel aan de veemarkt met Hitler als een van de hoofdfiguren. Maar hij ook een sterk geëngageerd kunstenaar als we denken aan de reusachtige kroonluchter die hij voor het Sint-Trudo Ziekenhuis in de lucht liet trekken.

Wie heimwee heeft naar zijn Heilige Koe komt weer aan zijn trekken. De Holy Cow van Herck zal na drie jaar weer te zien zijn op het stadsfestival van Damme met het thema ‘Beestig?’ van 23 oktober tot 13 december. Maar niet in een kerk.