11.11.11 in coronatijden: online acties in warme huiskamers moeten desolate straten van lockdown doen vergeten.
De nieuwe maatregelen die de regering vrijdagavond afkondigde, komen voor 11.11.11 op het slechtst mogelijke moment: aan de vooravond van de jaarlijkse campagne die traditioneel loopt van 1 tot 11 november. En dit terwijl internationale instellingen reeds maanden aan de alarmbel trekken omdat deze COVID19-crisis een onrustwekkende impact heeft op miljoenen mensen wereldwijd die minder beschermd zijn. Het virus kent geen grenzen, maar onze solidariteit gelukkig ook niet. De acties van 11.11.11 gaan dan ook door, zij het in aangepaste vorm en in solidariteit met hen die ook hier in moeilijkheden verkeren.
De vele plaatselijke 11-groepen lieten zich de afgelopen weken vol enthousiasme van hun meest flexibele kant zien. Mondmaskers en handgels lagen klaar om tal van steunacties door vrijwilligers op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. Vele van deze initiatieven staan sinds vrijdagavond 30 oktober op losse schroeven.
Els Hertogen, directeur van 11.11.11: “Al 55 jaar tooien vlaggen, banners en affiches van 11.11.11 de straten rond 11 november en komen tienduizenden mensen bijeen tijdens eetfestijnen, sporttoernooien, winkelverkopen en deur-aan-deur acties. Dit jaar zal er op straat echter weinig te zien zijn van de 11.11.11-campagne. In de plaats van dit desolate straatbeeld komen talrijke online solidariteitsacties, enkele coronaveilige buitenactiviteiten en zal er warme solidariteit in de huiskamers zijn. We roepen iedereen die in normale omstandigheden zou deelnemen aan de talloze fysieke activiteiten dan ook op om Changemakers wereldwijd te steunen met een financiële bijdrage.”
Changemakers uit alle hoeken van de wereld
Inhoudelijk draait de campagne dit jaar opnieuw rond Changemakers. Dit zijn mensen, organisaties en bewegingen die dag in dag uit strijden voor een betere wereld en wel dégelijk het verschil maken. Sterke individuen en krachtige organisaties die hun nek uitsteken in vaak erg moeilijke omstandigheden, maar nooit stoppen om onrecht aan te pakken. Het gaat om vakbondsactivisten, strijders voor gelijke rechten van LGBTQ+, van vrouwen en van mensen op de vlucht of voor klimaatrechtvaardigheid.
Dit jaar zetten we zes Changemakers extra in het spotlicht. Zij worden expliciet gesteund door enkele bekende Vlamingen zoals Geert Hoste, Jani Kazaltzis, Katrien De Ruysscher, Murielle Scherre, Frances Lefebure en Hind Eljadid. Zij zijn te zien in steunfilmpjes die via sociale media gedeeld worden.
Portretten van deze 6 Changemakers vindt u hier
Solidair binnen én over de grenzen
“Het is niet gemakkelijk om campagne te voeren in deze tijden,” zegt Els Hertogen, “maar we weten waarvoor we het doen. Covid-19 slaat namelijk niet alleen bij ons toe, maar in heel de wereld. We beseffen dat ook België in een zware crisis zit. Als mensen niet met gezondheidsproblemen kampen, hebben ze zorgen over hun economische situatie, over de eigen job, het onderwijs en de toekomst van hun kinderen. We zien echter ook dat de gevolgen van het virus dikwijls nog zwaarder zijn in landen die geen goed uitgebouwd gezondheidssysteem hebben, waar weinig of geen sociale bescherming bestaat of waar het onderwijs minder goed georganiseerd is. Het is dan ook duidelijk dat we het virus enkel maar kunnen verslaan, als we over de grenzen heen samenwerken en solidair zijn.“
Meer informatie over onze campagne vindt u via deze site: https://11.be/changemakers