Tussen 31 december en 6 januari was ruim een kwart (25,16 procent) van de afgenomen coronatests positief. Dat blijkt maandag uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Van de 537.647 coronatests die werden afgenomen, waren er tussen 31 december en 6 januari 135.289 positief. Er waren in die periode gemiddeld 18.637 besmettingen, een stijging met 84 procent in vergelijking met een week eerder. Sinds 3 januari ligt het aantal besmettingen ver boven de 20.000: 27.518 op maandag 3 januari, 28.043 op 4 januari, 25.964 op 5 januari en 23.547 op 6 januari.

In de periode van zeven dagen tot en met zondag 9 januari werden elke dag gemiddeld 182 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen nu 1.889 Covid-patiënten in de ziekenhuizen, van wie 442 van hen liggen op de intensieve zorg.

Kopje-onder?
Of de omikrongolf ons zal overspoelen, blijft dus afwachten. Al moeten we ons volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wel schrap zetten. “Dit kan voor onze samenleving een zeer ontwrichtende besmettingsgolf zijn”, zei Vandenbroucke zondag in De Zevende Dag. Tegelijkertijd waarschuwde de minister voor de mentaliteit “dat omikron zomaar een verkoudheid is”. Het virus nu zomaar laten rondwaren is volgens Vandenbroucke geen optie. “We zullen allemaal wel eens nat worden, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal samen in het water moeten springen. Dan gaan we kopje-onder.”

Klinieken bereiden zich voor
Ook de ziekenhuizen gaan met een bang hart de komende weken tegemoet. Omikron mag dan minder ziekmakend zijn, bij massale besmetting door omikron zouden de ziekenhuizen mogelijk toch overspoeld kunnen worden. De ziekenhuizen houden opnieuw noodplannen klaar en houden er rekening mee dat er opnieuw reguliere zorg zal afgebouwd moeten worden. Jessa in Hasselt zet al een eerste stap door vanaf vandaag de bezoekregeling te verstrengen. Waar vorige week nog één vaste bezoeker per twee dagen was toegelaten in Jessa, is dat nu nog slechts één vaste bezoeker per vijf dagen en dat gedurende maximaal één uur.