Javel in het bad… NIET DOEN!!!

Algemeen

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, krijgt het Antigifcentrum veel meer oproepen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Uit angst voor het virus slaan veel mensen blijkbaar aan het experimenteren met gevaarlijke producten. En dat kan erg gevaarlijk zijn.

“Zo’n grote stijging hebben we nog nooit gezien in de geschiedenis van het Antigifcentrum”, zegt Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het centrum. “Sowieso zien we tijdens vakantieperiodes een toename van het aantal oproepen. Maar in coronatijden komt daar nog eens 15 tot 20 procent bovenop, wat zeer aanzienlijk is.” 

Dat mensen vaker met gevaarlijke stoffen in aanraking komen, omdat ze nu eenmaal meer thuis zijn, is een deel van de verklaring. Maar dat is niet alles: “Mensen zijn veel meer bezig met poetsen en hygiëne. Ze gaan vaker poetsen, met sterkere producten, of combinaties daarvan. En dat is niet altijd een goed idee, want dan kunnen er chemische dampen ontstaan die heel irriterend kunnen werken.”

En volgens Vandijck gaat het nog verder, als het over persoonlijke hygiëne gaat: “Mensen bellen ons omdat ze hun handen gaan ontsmetten met bleekwater. Ze gaan zich ook douchen of een bad nemen met bleekwater. Ze ontsmetten hun handen met brandalcohol, of wassen zich met essentiële oliën. Dat zijn allemaal heel gevaarlijke producten, waardoor ze zware brandwonden of vergiftigingen kunnen oplopen.” In sommige gevallen moet het Antigifcentrum de bellers doorverwijzen naar de huisarts of het ziekenhuis.”

Trump is een beunhaas
Enkele weken geleden was er opschudding, toen de Amerikaanse president Trump leek te suggereren dat het een goed idee kon zijn om bleekwater in te spuiten, als bescherming tegen het coronavirus. “Wij hebben dat meteen gemerkt”, vertelt Vandijck. “Niet dat mensen zich injecteerden met bleekwater, maar ze begonnen het wel meer en vaker te gebruiken. Het toont welke vérstrekkende gevolgen het kan hebben als dergelijke mensen zulke uitspraken doen.”

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Rode Kruis Sint-Truiden breidt wagenpark uit met uw steun

Tuta tuta, heb je het al gehoord? Rode Kruis Sint-Truiden heeft een nieuw wagenpark. Dit wil zeggen dat we niet enkel een nieuwe ziekenwagen, maar ook een nieuwe minibus hebben aangekocht. Dit was nodig omdat de vorige wagens verouderd waren. Dankzij onze vrijwilligers konden we dit project waar maken, zij …

Algemeen
Ook Heers verscherpt de maatregelen

Boven op de coronamaatregelen die gisteren en eergisteren door de Vlaamse regering afgekondigd werden, heeft de lokale veiligheidscel voormiddag nog een aantal bijkomende maatregelen genomen met als doel de verspreiding van het virus zo maximaal mogelijk in te dijken. Alle gemeentelijke activiteiten worden tot minimum 30 november opgeschort. Alle buurthuizen …

Algemeen
Het regent afgelastingen door corona in Wellen

Door de toenemende coronadreiging, zullen verschillende activiteiten helaas niet kunnen doorgaan. We bezorgen je dan ook volgend overzicht: De volgende activiteiten zullen nog doorgaan: – De sportkampen tijdens de herfstvakantie voor kinderen tot 12 jaar. Er wordt aan de ouders gevraagd om de kinderen buiten af te zetten en op …