De laatste dagen wordt er melding gemaakt van kersendiefstallen in Haspengouw.  Daarom heeft de politie van het kanton Borgloon het aantal controles ter zake opgevoerd. De kersen zijn quasi plukrijp, en dat kondigt niet alleen de zomer aan, maar dit jaar blijkbaar ook de kersendieven.
In Haspengouw zijn er dievenbendes op pad. Ze stelen bijzonder veel fruit, met name kersen. Afgelopen zaterdag werd er in Wellen door onbekenden over een afstand van 50 meter een grote hoeveelheid kersen meegenomen. Ook op andere Haspengouwse plaatsen zijn er georganiseerde dievenbendes die erin slagen om tientallen tot honderden kilo’s kersen mee te nemen. “De ordediensten doen hun best om de dieven op te pakken, maar de bendes lachen met ons”, zegt Peter Guilliams uit Sint-Truiden, die op 15 juni ondervond dat de bendes er ook niet voor terugdeinzen om geweld te gebruiken. Rond 20.30 uur wandelde hij over zijn plantage om een achtergelaten werktuig op te pikken toen hij plots twee onbekende mannen tegen het lijf liep. Ze vertelden hem dat ze een wandeling wilden make. Toen Peter aandrong om zijn terrein te verlaten, kreeg hij rake klappen. De buren herkenden de auto van de daders. “Zij hingen al een tijdje hier in de buurt rond bij de kersenplantages.”

Nummerplaatherkenning

Op vraag van verschillende boeren installeerde de Truiense politie in 2020 al een bewakingscamera om nummerplaten te traceren, maar dat schrikt de criminelen duidelijk niet af. De politiezones van Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken en Kanton Borgloon zijn zich bewust van het probleem. Er volgen nu extra controles.