Vanmorgen begon het Belgisch vorstenpaar hun bezoek aan de provincie Limburg met een bezoek aan hartje Haspengouw, met name bij BelOrta te Borgloon. Daar kregen ze een rondleiding op de fruitsite van de groenten- en fruitcoöperatie, gelegen in het hart van de fruitstreek. Over de heisa van deze ochtend omtrent het uitreiken van eretekens in de Leopoldsorde was vanmorgen veel commotie ontstaan, maar daarover werd geen vraag gesteld.
“Het bezoek van het Belgisch vorstenpaar is het ideale moment om het officiële startschot te geven van het hoogseizoen van de Belgische bessen”, steekt Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta, van wal. “Tijdens het bezoek kregen de koning en koningin onder meer uitleg over de aanvoer en kwaliteitscontrole van het fruit. Er werd ook stilgestaan bij de hypermoderne sorteerinstallatie voor kersen. De camera’s van de installatie, gestuurd door geavanceerde herkenningssoftware, sorteren de kersen op kleur, maat en kwaliteit. Zowel interne als externe defecten worden uitgesorteerd, wat resulteert in een homogeen en kwalitatief product.” Het werd ook even showtime toen het koningskoppel zelf aan de knoppen mocht zitten in de veilingruimte. Het veilen van producten ging de koning goed af. “Het voelt goed aan om fruit te kopen aan de veilklok”, liet de vorst zich ontvallen.
Heel het jaar druk in de weer
Volgens BelOrta CEO Philippe Appeltans is het goed dat de koning en de koningin de telers een hart onder de riem komen steken. “Zij zijn het die een heel jaar rond druk in de weer zijn om lokaal geteelde producten op het bord van de consument te krijgen en op die manier bijdragen aan een gezond voedingspatroon. BelOrta vervult een belangrijke rol in de keten tussen het oogsten van een product en het moment dat het in het schap van de winkel of bij de horeca en de foodservice belandt”, besluit Appeltans.
Het bezoek verliep rustig en sereen. Niemand van de aanwezigen durfde een vraag te stellen over de heisa rond de eretekens van eerder deze ochtend. En zo te zien had de vorst die ook niet bij… .
Na hun bezoek aan Borgloon spoorde het koningspaar door naar Kortessem, waar ze in het zorgbedrijf op maat (beschutte werkplaats) De Wroeter een maaltijd namen met de gasten. De Wroeter biedt werk aan mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden.