De federale expertengroep koopkracht wil de snelheid op de autostrades verlagen. Het is een van de maatregelen die de groep voorstelt om het energieverbruik drastisch te doen zakken. De automobilisten die dagelijks gebruik maken van de Expresweg N80 tussen Hasselt en Sint-Truiden zijn niet opgezet met het plan. “De verkeerslichten staan zo slecht afgesteld dat je wel 120 per uur moet halen om vlot op het werk te geraken.”

In het eindrapport van de acht experten, bestemd voor de regering De Croo, valt te lezen dat er werk gemaakt moet worden van energiebesparende maatregelen. Opvallend is dat de auto mee in het bad wordt getrokken. Zo pleit de groep onomwonden voor het invoeren van autoloze zondagen. Ook een snelheidsbeperking van 100 kilometer per uur op autosnelwegen staat als voorstel in het pakket maatregelen.

Expresweg

Dat laatste is alvast niet naar de zin van de dagelijkse weggebruikers tussen Sint-Truiden en Hasselt. “Je mag er 120 kilometer per uur. Een must ook, als je weet dat de verkeerslichten vaak snel op rood springen”, weet een van hen. “Van een groene golf hebben ze in ons land nog steeds geen kaas gegeten. Als ik in Nederland op vakantie ben, dan verbaas ik mezelf er telkens over hoe de verkeerslichten daar werken. Aan 100 per uur gaat het daar wél vlot. Bij ons op de N80 wordt je dan afgestraft met telkens een rood licht.” En verder: “Je moet ook weten dat ik de halve Hasseltse ring ook nog eens door moet. Daar is het nog erger gesteld.”

Of de Expresweg N80 onder de maatregelen van premier De Croo zal vallen is nog niet duidelijk. Eerst zal de politiek de definitieve beslissing moeten nemen voor een algemene snelheidsverlaging op autostrades. Er valt te horen dat er aan de expreswegen niet gedacht is. Vergeten? Of de maatregel doorgang zal vinden is nog maar de vraag. Niet alle regeringspartijen staan hiervoor te springen. “Maatregelen zoals mensen verplicht 100 kilometer per uur laten rijden of de temperatuur op kantoor bepalen, is betutteling van de hoogste graad. Mensen zijn perfect in staat om hun gedrag bij te sturen in functie van hun portemonnee zonder dat de overheid met het vingertje moet wijzen”, reageert cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. De partij Groen klinkt wel enthousiast. “De expertengroep heeft sterk werk geleverd. Het rapport omvat interessante maatregelen”, reageren co-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout in een reactie.

Foto – © Rudi De Cock

Reacties op dit artikel: zie Facebookpagina TruiensNieuws.be

Via mail kregen we ook deze reactie van een van onze lezers:

“De lichten synchroniseren op de Expresweg zal daar voor de grootste besparing zorgen!”