Vanaf deze week liggen de eerste bloedrode peren exclusief in de winkelrekken van Lidl. De supermarktketen sloot voor de perenvariëteit ‘Red Modoc’ niet alleen een exclusiviteitsovereenkomst voor België, maar gaat de volledig rode peer van fruit- en groentebedrijf Vergro ook aanbieden in zijn winkels in onder meer Duitsland. Maar ook de de Truiense Haspengouwmarkt kan je ze vinden.

De peren worden nu volop gesorteerd en verpakt en zullen van november tot januari exclusief te koop zijn in de winkels van Lidl. De supermarktketen wil met deze variëteit iets extra’s aanbieden aan zijn klanten, vooral tijdens de feestdagen. Maar op de Sint-Truidense Haspengouwmarkt ligt de bloedrode peer ook al te blinken.

Sexy peer
“Dit jaar hebben we 400 ton kunnen oogsten met hoofdzakelijk jonge bomen, goed voor meer dan 1.120.000 peren,” vertelt Dominiek Noppe van Vegro. “De rode peer is de komende twee maanden alleen bij Lidl te koop. We hebben nu 30 hectare aangeplant, maar tegen 2030 voorzien wij 200 hectare en zullen we via Lidl ook uitvoeren naar het buitenland. Want ook daar is de vraag groot. Vooral jonge mensen vinden een rode peer blijkbaar aantrekkelijker dan een groene.”

Buiten de veilingen om
“Door de rechtstreekse samenwerking met Vergro hoeven we ook niet langer via veilingen of groothandels te passeren,” vertelt Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij Lidl. “En dat heeft niet alleen een positief effect op de prijs die de producent krijgt, maar ook op de prijzen in de winkels.”

De peer heeft een bijzonder zoete smaak. Zowel in de koelkast als op kamertemperatuur kan je ze lang bewaren en ze is gemakkelijk te eten uit het vuistje. Je kan ze bovendien gebruiken in tal van warme gerechten.

Exclusiviteit en buitenland maar ook bij Annemie Plevoets!
Fruit- en groentenexportbedrijf Vergro bestaat meer dan een halve eeuw en pakte twee jaar geleden uit met de eerste oogst van deze bloedrode peer. Intussen heeft het bedrijf sterk opgeschaald. Het product is immers erg gewild, ook bij retailers. Zo sloot Lidl een exclusiviteitsovereenkomst met Vergro voor België. Ook internationaal toonde de supermarktketen interesse en sloot het een overeenkomst voor onder meer Lidl Duitsland.

Maar toch, de Red Modoc is ook verkrijgbaar op de Haspengouw Markt in Sint-Truiden: Annemie Plevoets biedt de rode peer (gekweekt door haar neef) uiteraard ook aan in haar fruit- en groentenkraam.