In Limburg gaan vanaf 1 maart alle stationsloketten dicht op zaterdagmiddag tot maandagmorgen. Alleen in Hasselt verandert er niets. Dat blijkt uit de nieuwe openingsuren die de NMBS vrij gaf.

Het land stond in rep en roep: er zouden 44 stationsloketten in België sluiten, een besparing die de NMBS doorvoert onder het mom van ‘digitalisering’. In Limburg verdwijnen er geen loketten maar er wordt opnieuw gespaardop de openingsuren. Er zijn trouwens maan vijf stations met loketten meer. Veel dichtdoen zou betekenen een algemene sluiting en zou de trein nemen vanuit Limburg onmogelijk maken. Of zou dat de bedoeling geweest zijn, beste NMBS?210212-loketten

Vanaf 1 maart wordt de dienstverlening teruggeschroefd in de stations van Genk, Neerpelt, Sint-Truiden en Tongeren. In Hasselt verandert er niets. Limburgers die in het weekend een verplaatsing per trein willen maken, zullen als ze niet in Hasselt op de trein stappen, noodgedwongen online of aan een ticketautomaat een vervoersbewijs moeten aanschaffen. Wie niet mee is met de digitalisering, zal op de trein een ticket moeten kopen tegen een extra maakloon van ongeveer 7 euro. ZEVEN EURO, (dat is voor deze mensen nog steeds bijna 300 frank he)

In Genk en Sint-Truiden blijven de loketuren tot ’s middags gevrijwaard op weekdagen, maar wordt er tijdens de weekends bespaard. Sint-Truiden blijft ’s zaterdags open tot 14.15 uur, maar sluit op zondag. In Genk zijn de loketten op zaterdag nu nog de ganse voormiddag open maar gaan ze dicht op zaterdagmorgen om 10 uur. In Limburg zal vanaf zaterdagmiddag tot maandagochtend dus alleen nog een loket open zijn in het station van Hasselt. Ook in de stations van Diest en Landen sluiten de loketten op zaterdagmiddag om 14.15 uur tot maandagmorgen.

Vraag blijft hoe mensen zich moeten behelpen, die niet mee zijn met de digitalisering? Een enquête van de Koning Boudewijnstichting wijst uit dat 10 procent van de Belgen geen internet heeft en 40 procent geen digitale vaardigheden. “Mensen kunnen zich vooraf nog altijd gaan informeren tijdens de openingsuren van de loketten”, is de laconieke reactie van de NMBS “Op de ticketautomaten staat ook een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen om bijstand te krijgen.” Ah ja, dan moet je dus ook nog een mobiele telefoon hebben hé. Het liefst van al zou de NMBS zijn spoorverkeer in Limburg helemaal opdoeken. Want met die Limburgers … niks dan miserie.