b-3De inhaalmatch, bijna ondergesneeuwd maar Beveren heeft WEL veldverwarming, was een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. De inzet was groot, de inzet van de spelers ook. Soms zelfs te groot, en dat zal Beveren zuur opbreken.

Ze waren wellicht nog niet helemaal bij de les, maar na twee minuten is STVV al op achtervolgen aangewezen. Heltne Nilsen kraakt z’n schot, maar daardoor rolt de bal wel ideaal in de voeten van Frey. De Zwitser legt het leer eenvoudig in het hoekje. Hier waren de Truienaren helemaal niet op voorbereid! Hashioka, zo geroemd na de match tegen Mechelen, zag er allesbehalve geweldig uit.

kSTVV is nergens in het matchbegin. Brüls en Suzuki manen hun ploegmaats aan om mee hoog druk te komen zetten. De Haspengouwers reageren niet al te fanatiek. Tot grote woede van trainer Maes, die we hoorden schreeuwen tot in Sint-Truiden.

De Beverenkeeper Nordin Jackers komt met de schrik weg na 13 minuten! De thuisgoalie wil strak ontzetten, maar trapt de bal pardoes tegen Brüls aan. Zonder verder gevaar, maar met een beetje meer geluk dondert het ronde ding zomaar in zijn doel.

Op het kwartier is de bedrijvige Frey daar een tweede maal! De spits duikt bij een hoekschop goed aan de eerste paal op en lijkt zomaar binnen te kunnen koppen. Ware het niet dat Hashioka op de juiste plaats staat om het leer van de lijn te keren. Hiermee zet de Japanner zijn foutje van eerder recht. En nog vijf minuten later, weer Beveren. Na een korte corner neemt Verstraete de bal uitstekend op de slof na een opwippertje: Schmidt slaat de kanonskogel uit z’n verste hoek.

hNa bijna 30 minuten begaat Vukotic de flater van zijn leven. Hij revancheert zich op Brüls. Hij krijgt geel, maar de videoref doet wat hij moet doen! De VAR maant ref Verboomen aan om naar het schermpje te komen kijken en de scheidsrechter heeft niet lang nodig om te beseffen dat rood de enige juiste beslissing is. Vukotic moet eraf! De frustratie druipt van het gezicht van de jServiër. En dat is meteen de kentering. De eerste poging van de Kanaries komt er (pas) in minuut 31.  Cacace met de eerste doelpoging voor de Kanaries. De linksback stoot door op de linkerflank en via Schoonbaert vliegt de bal tegen de lat. Maar een minuut later is alles te herdoen. STVV buit de man-meer-situatie onmiddellijk uit. De Ridder kort op Brüls bij een hoekschop en die laatste draait de bal voor de kooi van Jackers. De Beveraren verkijken zich op de voorzet van de roodharige draaischijf en Suzuki profiteert aan de tweede paal voor zijn nummer 16. Iets later moet Pius eraf wegens een kwetsuur (hamstrings). Durkin wordt zijn vervanger.

Voor de rust gaat Liberato Cacace nog z’n kans op een afvallende bal, maar de poging van de Italiaanse Nieuw-Zeelander gaat ruim naast en Louis Verstraete aan de overkant is te egoïstisch. Zo wordt het rusten met 1-1.

De tweede helft begint zonder Colidio: die heeft een paar keer de richtlijnen van Maes genegeerd. Hij ruimt de plaats voor youngster Van Dessel. STVV begint veel vinniger aan die tweede helft in de overtuiging dat een zege binnen handbereik is en ook broodnodig voor de redding.

lNa vijf minuten in de tweede helft zou het over en out moeten geweest zijn. Cacace draait de bal heerlijk achter de verdedigingslinie. Hashioka maakt er nog wat van waardoor het leer bij Mboyo komt. Die wacht het juiste moment af en schiet dan via Khammas in doel: 1-2. Elfde competitietreffer voor de ervaren rot petit Pélé.

73Rood voor Wuytens! Wat een domme actie van nota bene de kapitein van Waasland-Beveren. Amper drie minuten na z’n eerste gele kaart krijgt hij nu z’n tweede exemplaar na te laat inkomen op Brüls. Nu wordt het met z’n negenen wel héél moeilijk voor de jongens van Nicky Hayen.

mNet als bij de eerste Truiense goal net na de uitsluiting voor Vukotic profiteren de Zuid-Limburgers weer maximaal na het tweede rood voor Wuytens. De Ridder speelt Suzuki vrij en die vlamt zonder twijfelen naar de goal. Met wat geluk botst de bal tegen het lichaam van Mboyo aan en zo staat het 1-3. Nog een kwartier, en Beveren geeft zich niet gewonnen. Efford ziet Khammas in z’n rug vertrekken en de ex-Genk-speler neemt de assist voor z’n rekening in de f78ste minuut. Verstraete knikt de bal onder het lange lijf van Schmidt binnen. Kan het dan toch nog voor de Oost-Vlamingen, 2-3 met 9 tegen? Tijd voor wissels aan beide kanten: bij Waasland-Beveren komt Albanese Khammas vervangen. Peter Maes antwoordt met de inbreng van Wolke Janssens ten nadele van Mboyo. Vijf minuten voor tijd is dan toch lof en mis uit voor Beveren. Suzuki velt het verdict. De Japanner doet de wedstrijd definitief op slot! Hashioka steekt z’n kop niet in de grond en pikt er uitstekend Suzuki uit. Die laatste verschalkt Jackers van dichtbij. Zo krikt de blondharige aanvaller z’n doelpuntenaantal op tot zeventien.

In het matcheinde trekt Verstraete Suziki neer in de grote rechthoek, maar geen van de 7 scheidsrechters die een fout zagen. Begrijpen wie begrijpen kan, de laatste minuut is toch even waardevol als de eerste!

Het blijft 2-4, STVV is tevreden, bij Beveren zal er wel tandengeknars zijn, maar aan de Truiense zege valt niets aan te merken. Beveren heeft zichzelf in de voet geschoten met de twee rode kaarten en daarmee STVV weer voor een jaartje in de hoogste klasse gehouden.

d-2

De match begon met één minuut stilte voor de slachtoffers van homofoob geweld en de nog steeds in het voetbal aanwezige homofobie. ar daaraan moet meer gebeuren dan een vlag en een minuut stilte.