De nieuwe appartementen van Residentie Platanus in Sint-Truiden, die door bruinrot op instorten staan, moeten bijna volledig afgebroken en heropgebouwd worden. Dat staat te lezen in het verslag van de gerechtsdeskundige dat door Het Belang van Limburg kon worden ingekeken. Het geld voor de afbraak én de heropbouw moet op tafel worden gelegd door de aannemer en de architect. Elke partij zal 2,8 miljoen euro moeten ophoesten.
Het rapport van de gerechtsdeskundige is klaar en kon door HBVL al worden ingekeken. In het verslag worden de verantwoordelijken aangeduid, zijnde de aannemer en de architect. Zowel de zaakvoerder van Opzet bv als van Axcis bvba wilden niet reageren. Alle partijen hebben nog tot en met 25 mei om eventuele opmerkingen aan dat voorverslag toe te voegen. Daarna is het aan de rechter om te oordelen.
De miserie met het houtrot kwam aan het licht in juni vorig jaar. Daarop liet toenmalig waarnemend burgmeester Jelle Engelbosch in allerijl alle appartementswoningen ontruimen en verzegelen. Op dat moment was de aannemer al langere tijd in gebreke gesteld. Dat gebeurde nadat plafonds begonnen te lekken en terrassen gestut moesten worden. Sindsdien blijven de eigenaars achter met een lening voor een onbewoonbaar appartement, waarvoor ze gemiddeld 300.000 euro betaalden. In het voorverslag staat nu te lezen dat de aannemer Opzet bv en de architect Axcis bvba elk voor vijftig procent verantwoordelijk zijn voor de ontstane gebreken.
Oorzaak
De 26 appartementswoningen staan er amper zeven jaar. Maar wat is nu de oorzaak van het houtrot? Ook dat staat te lezen in het rapport. “Tijdens de opbouw van Residentie Platanus heeft men de CLT-vloeren tijdens de winter niet beschermd tegen weersinvloeden”, schrijft de deskundige. “Dat hout mag in principe nat worden, maar het mag niet meer dan 18 procent vocht bevatten bij afwerking. Dan wordt het vatbaar voor schimmels en houtrot. Nadat de opbouw in de winter had stilgelegen, is het gebouw in het voorjaar aan een verhoogd tempo afgewerkt, zonder dat het bouwvocht kon drogen. Daarnaast hebben de aannemer en de architect de richtlijnen van de fabrikant niet gevolgd. Ook de balkons, platte daken en terrassen zijn niet geplaatst zoals dat zou moeten.”
De eigenaars bepleiten intussen een volledige afbraak omdat ook de gewone heropbouw veel vragen blijft oproepen. Vraag is of die eigenaars ooit nog iets van hun geïnvesteerde geld zullen terugzien. Want zelfs als de rechter de uitkomst van het voorverslag bevestigt, is het onzeker of de aannemer en de architect elk 2,8 miljoen euro kunnen betalen.
De voorzijde van de appartementen in het zijstraatje aan de Luikersteenweg ogen mooi maar verbergen veel miserie. Foto’s: ©Rudi De Cock)
Nep nieuws om mensen tegen elkaar op te zetten