Het gaat nog altijd de goede richting uit met het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Ook het reproductiegetal zakt weer onder de drempel van 1, zo blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 27 november en 3 december werden er dagelijks gemiddeld 17.146 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook dat is een daling – met 4 procent – in vergelijking met de week voordien. Er werden in diezelfde periode bovendien dagelijks gemiddeld 3 procent minder testen afgenomen. De dagcijfers laten echter een heel ander beeld zien, maar dat zou ook wel eens een eendagsvlieg kunnen zijn.

De positiviteitsratio bedraagt 16,6 procent en het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,96, wat betekent dat de epidemie opnieuw in kracht afneemt.

Het aantal overlijdens zit daarentegen in de lift. Tussen 27 november en 3 december lieten dagelijks gemiddeld zo’n 48,1 mensen het leven, een stijging met 22 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 27.319 Covid-19-overlijdens.

Dat de cijfers dalen blijkt nog duidelijker als we er de dagcijfers bijhalen. Sint-Truiden +28, Wellen +7, Nieuwerkerken +6, Kortessem+6, Heers +6, Gingelom +4 enBorgloon +10 zijn cijfers die duidelijk lager liggen dan de laatst bekende aantallen. De voorbije week lag het gemiddelde aantal besmettingen in Sint-Truiden op 64 per dag! Ook elders in de provincie daalt de besmettingsgraad: Hasselt +49 en Genk +47 maken dat Limburg op 6 december 693 besmettingen telde, tegenover een gemiddelde van de voorbije week van 1.447.

Nog spectaculairder is de daling in de nationale cijfers: het weekgemiddelde van 17.146 staat in schril contrast met het cijfer van maandag, 8.006, dat is meer dan een halvering. Wanneer deze trend zich enkele dagen blijft manifesteren, kan dat best het einde van de vierde golf kunnen betekenen en dan wordt het bewijs geleverd dat de maatregelen van de regering wellicht niet ‘too little’ waren maar zeer zeker veel ‘too late’.

Tenslotte de ziekenhuizen: in de Limburgse klinieken liggen 321 coronapatiënten waarvan 62 intieve zorgen nodig hebben. Het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft 24 patiënten met Covid-19 en 5 daarvan liggen op intensive care.