Samen met DronePort en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg, geeft Sint-Truiden groen licht voor de organisatie van  evenementen op de voormalige luchtmachtbasis in Brustem. Dit jaar kunnen lokale organisatoren in totaal ten hoogste 9 activiteiten laten doorgaan in en rond Loods 66. Het lokaal bestuur wil zo een extra impuls geven aan het evenementenleven in Haspengouw.

In het verleden lokte Bompad, de jaarlijkse fuif van Chirojongens RVM Sint-Marten, geregeld 3500 à 4000 feestvierders naar Loods 66. Daarnaast lenen de uitgestrekte terreinen zich uitstekend als filmlocatie. De vroegere luchtmachtbasis schitterde onder andere in ‘La promesse de l’aube’ (2017) met Charlotte Gainsbourg en ‘De slag om de Schelde’ (2020) en in tv-series zoals ‘Undercover’, ‘Chaussée d’amour’ en ‘Into the night’. Daarnaast vonden ook Vlaamse programmamakers de weg naar Brustem met ‘Het lichaam van Coppens’ (VTM), ‘Helden’ (Ketnet), ‘Ghost Rockers’ (Studio 100). Vanaf 2019 werd het voormalige militaire vliegveld ook de thuisbasis van DronePort, een incubator voor innovatieve start-ups in de ruimtevaart- en dronesector die tevens de regionale luchthaven uitbaat. Nu al organiseert DronePort het hele jaar rond vliegactiviteiten op de site. Voortaan worden daar jaarlijks nog tot 9 andere evenementen aan toegevoegd. Een aantal van die plekken is ondertussen al opgevuld.

“Het is niet de bedoeling om megaevenementen naar Brustem te halen, zoals in het verleden wel eens is gesuggereerd. Met deze mogelijkheid willen we vooral tegemoetkomen aan de vraag van Truiense verenigingen en plaatselijke organisatoren. Sint-Truiden heeft een bruisende evenementensector en een verenigingsleven om fier op te zijn. Die mensen willen we na een lastige periode een hart onder de riem steken“, verduidelijkt schepen van Evenementen Hilde Vautmans.

“Net als iedereen kijken we reikhalzend uit naar een voorjaar en zomer waarin we opnieuw mogen genieten van het moois dat onze streek te bieden heeft. Maar het ziet ernaar uit dat we nog altijd voorzichtig zullen moeten zijn”, vult de schepen aan.  “Op de terreinen in Brustem hebben we de ruimte om allerlei zaken op een veilige manier te laten doorgaan. Ik denk dan aan muziekfestivals, maar ook aan sportactiviteiten, socio-culturele aangelegenheden en evenementen van de landbouwsector. We willen deze uitgestrekte site gedeeltelijk openstellen voor de mensen uit de omgeving. Daar kunnen ze  dan op een veilige manier activiteiten op touw zetten, waar we elkaar opnieuw op een warme manier kunnen ontmoeten. Daarnaast blijven filmproducenten en programmamakers natuurlijk van harte welkom op de voormalige luchtmachtbasis en in het Haspengouwse hinterland.”

In februari bijt de Rally van Haspengouw de spits af. De voormalige luchtmachtbasis wordt dan de locatie van de servicezone. Later in 2022 volgen nog de jaarmarktprijskamp, een fitnessevent, een benefiet, een dance- en een popfestival… Er zijn nog enkele plekken vrij, dus voorstellen van goede, kwaliteitsvolle en lokale evenementen zijn altijd welkom.

Op www.sint-truiden.be/agenda/search vind je een overzicht van alle activiteiten in Sint-Truiden. De dienst Evenementen is bereikbaar op  011 70 17 75 of via info.evenementen@sint-truiden.be. Voor meer informatie over DronePort kan je terecht op https://droneport.eu/.

Foto: met dank aan Danny Claes, stadsfotograaf.