Zaterdag 1 oktober 2022. Voor onze portemonnee verandert er wel wat. Het zal geen verrassing zijn dat veel wijzigingen verband houden met de opgelopen elektriciteits- en gasprijzen .

Zo gaat het sociaal tarief voor gas en elektriciteit omhoog. Dat is het tarief voor kwets­bare gezinnen met een laag inkomen, een lager tarief dus dat nu toch stijgt. Het gaat onder meer om personen en gezinnen die een OCMW-uitkering, een tegemoet­koming als persoon met een handicap of een inkomensgarantie voor ouderen krijgen. Het tarief is bij alle energieleveranciers hetzelfde en wordt elke drie maanden bepaald. Die verhogingen zijn dankzij een systeem van plafonnering veel beperkter dan de stijging van de marktprijzen. Zonder de plafonneringen bedroegen de tariefstijgingen gemiddeld 41 procent voor elektriciteit (nu 7,8%) en 276 procent voor gas (nu 9,9 %).

Premies

Vanaf 1 oktober kan je de Vlaamse renovatiepremies en de energiepremies van netwerkbeheerder ­Fluvius online aanvragen. Bij de aanvraag mogen de facturen maximaal twee jaar oud zijn. Voor aanvragen tussen 1 oktober en 31 december is de termijn uitgebreid tot twee jaar en drie maanden. Om in aanmerking te komen voor de premie moet het pand minstens 15 jaar oud zijn. De premies hangen af van het inkomen. De lage en middeninkomens kunnen een premieaanvraag voor alle renovatiewerken indienen. De hoogste inkomenscategorie kan alleen aanspraak maken op premies voor energetische renovaties.

Energiecontracten

Om de gestegen energieprijzen te milderen is er een nieuwe federale verwarmingspremie van 100 euro. Die werd automatisch betaald met een voorschot- of afrekeningsfactuur in de ­periode van 18 april tot 31 juli. Als u die premie niet automatisch hebt gekregen en wel voldoet aan de voorwaarden, dan kunt u die tot 14 oktober aanvragen.

Als laatste grote leverancier stopt ook ­Luminus vanaf 1 oktober met het aanbieden van vaste energiecontracten. De stopzetting geldt ‘tot nader order’. Voor de lopende vaste contracten verandert niets.

Het spaarboekje

De West-Vlaamse bank CKV verhoogt op 1 oktober de rente op spaarboekjes van 0,25 naar 0,70 procent. De basisrente stijgt van 0,10 naar 0,20 procent en de getrouwheidspremie – voor geld dat minstens een jaar blijft staan – klimt van 0,15 naar 0,50 procent. Het is de eerste bank die de spaarrente fors optrekt. Ook Santander en BPost hebben een product in de aanbieding, maar daar zijn soms voorwaarden aan verbonden.