Dansen op huwelijken is dan toch niet opnieuw toegelaten, ook niet onder voorwaarden. Alleen het kersverse echtpaar zélf mag de dansvloer op voor de openingsdans. De rest mag enkel toekijken.
Luc Withofs die feestzaal ’t Veilinghuis uitbaat samen met zijn zoon, reageerde furieus op facebook:
“Koppels waren gelukkig en wij ook , nu kunnen we de gasten weer bellen en zeggen dat het niet mag…… verkeerd geïnterpreteerd. Man man man … maar het is sterk aanbevolen om in quarantaine te gaan …… ze zijn er heel duidelijk een soep van aan het maken …… en thuis mag je wel dansen maar boven de 15 man moet een cateraar dan dat feest doen …….. daar was niets van te merken dit weekend op FB , wat gaat het woensdag geven …….. als de Vlaamse regering is samen gekomen …”
De huwelijkssector kraaide al victorie, toen uit de FAQ – de veel gestelde vragen op de site van het Crisiscentrum – één verduidelijking meteen opviel.
De vraag: ‘Mag ik dansen op een receptie of banket met privékarakter?’
Het antwoord van het Crisiscentrum: ‘Ja, dit is toegelaten. Hoewel de afstand van 1,5 meter tussen de genodigden dient gerespecteerd te worden, tenzij ze deel uitmaken van dezelfde sociale bubbel of onder hetzelfde dak wonen.’
Dansen kon dus weer – zij het onder voorwaarden – maar de experts waren veel minder enthousiast. Erika Vlieghe zei in een reactie dat ze dit “een heel gevaarlijke beslissing” vond. “Veel te vroeg”, klonk het ook nog bij de virologe, die een enorm risico op nieuwe clusters met coronabesmettingen zag opdoemen.
Sorry, verkeerd geïnterpreteerd
Naar die kritiek is nu blijkbaar geluisterd. Het antwoord op bovenstaande vraag is inmiddels aangepast naar: “Neen, dit is niet toegelaten. Op een huwelijksfeest is enkel de openingsdans van het pasgetrouwde koppel toegelaten.” De rest van de gasten moet het houden bij een goed gesprek over oude koeien ergens in een of andere gracht.
Dus, dansen op een bruiloft is verboden tenzij door het trouwend koppel als openingsdans. De gasten moeten evenwel niet aan tafel blijven zitten: ze mogen zich ‘bewegen’ om bijvoorbeeld aan het buffet aan te schuiven.
Het is in elk geval weer een duidelijk geval van miscommunicatie door de overheid dankzij de verkeerde interpretatie van het Ministerieel Besluit. Blijkbaar kunnen ze hun eigen teksten niet lezen! Wanneer gaat deze regering eens duidelijkheid scheppen? En dan zijn onze politici verwonderd dat Jan Modaal een dégout krijgt van het spektakel dat ze opvoeren.
Sire, er zijn geen staatsmannen meer!
Onze illustratie is het schilderij van Breughel, Boerenbruiloft.