Wanneer je door het mooie landschap van Haspengouw rijdt, merk je al snel dat prachtige kasteeldomeinen jouw pad kruisen. Richting Ordingen rijst de toren op van het Kasteel van Ordingen, één van de prachtige logies die Sint-Truiden rijk is en een geliefde trekpleister bij toeristen omwille van de gezellige zomertuin ‘Jardin du Commendeur’. Om rond het kasteel nog extra beleving te creëren, stelt toerisme Sint-Truiden, in samenwerking met plaatselijke fruittelers, Watering Sint-Truiden en de eigenaar van het kasteel, de nieuwe bewegwijzerde ‘waterburchtwandeling’ voor.

De gloednieuwe waterburchtwandeling neemt je mee langs de highlights rond het Kasteel van Ordingen. Tijdens de lusvormige wandeling van ongeveer 3 km passeer je in de schaduw van het machtige kasteel het bosrijke domein

‘Het Bautershof’. Tijdens de zomerperiode is dit het walhalla voor georganiseerde jeugdkampen. Onderweg kom je ‘Dikke Bertha’ tegen, een gewone beuk met buitengewone omvang. De 33 meter hoge boom met een omtrek van 7 meter zou maar liefst 300-350 jaar oud zijn. Hierna neemt de wandeling je mee langs de Haspengouwse vruchtbare gronden, dé ideale voedingsbodem voor fruitbomen en akkerbouw, en de wijken ‘Kasteelzicht’ en ‘Dennenland’.

210819_ordingen-1Wandeltoerisme in de lift
“We merken dat mensen meer en meer de natuur opzoeken om te ontspannen en het wandelen herontdekt hebben. Van januari tot juli dit jaar hebben maar liefst 26.717 wandelaars de Fruitvallei bezocht en 15.635 bezoekers op www.visitsinttruiden.be zochten gericht naar onze downloadbare wandelkaarten. Ook de verkoop van wandelkaarten kent in 2021 tot nu toe een stijging van 60% ten opzichte van 2018. Ons gevarieerde wandelaanbod voor jong en oud is dus zeker een meerwaarde en we breiden dit aanbod dan ook graag verder uit,” zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

“Onze dienst Toerisme beschikt op dit moment over zeven wandelingen die in eigen regie zijn ontwikkeld: de Fruitvalleiwandeling, Groot Genot in Gelmen, de bottenwandeling in Gelinden, de Perenboomgaardwandeling in Zepperen, de Cicindriawandeling en de wandeling in Kerkom. In Ordingen was er tot op heden geen bewegwijzerde wandeling en ‘de waterburchtwandeling’ wordt zo de achtste prachtige wandeling in onze streek. We willen de wandeling in de toekomst uitbreiden richting Brustem, zodat de gerestaureerde Burcht van Brustem mee kan worden opgenomen in de route. Daarnaast wordt ook bekeken of er een wandeling vanuit Ordingen naar Helsh(ea)ven kan worden uitgewerkt. Je merkt het, we zitten niet stil,” aldus nog een fiere schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

Je kan de wandelkaart van de Waterburchtwandeling gratis downloaden op www.visitsinttruiden.be of kopen bij de toeristische dienst voor 1 euro. Ontdek het volledige wandelaanbod op www.visitsinttruiden.be