Sint-Truiden /Brussel – Op de Luikersteenweg, bekend als de Chaussée d’Amour, is raamprostitutie al jarenlang zichtbaar aanwezig. Achter de rode verlichting schuilt echter een wereld die vaak onzichtbaar blijft: die van onzekere werkomstandigheden, gebrek aan rechten en risico op uitbuiting. Maar daar probeert een nieuwe Belgische wet nu verandering in te brengen. De Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen (RGKMV) hield alvast een tussentijdse studiedag.

  • Tekst en foto © rdc

Tijdens de studiedag ging het over de kansen én problemen van deze nieuwe wet. Vertegenwoordigers van organisaties, de horeca, politie en juridische experts kwamen samen om ervaringen te delen. De conclusie: deze wet is een stap vooruit, maar er is nog veel werk. Op 3 mei 2024 werd de wet goedgekeurd die het mogelijk maakt dat sekswerkers in België onder een arbeidsovereenkomst kunnen werken. Die wet is sinds december in werking, en dat kan ook gevolgen hebben voor de sekswerkers in de Chaussée d’Amour. De nieuwe wet zorgt ervoor dat sekswerk erkend wordt als officieel werk, met een arbeidscontract, sociale bescherming en wettelijke rechten. Dat betekent: toegang tot gezondheidszorg, bescherming tegen misbruik, en bijdragen aan sociale zekerheid – net als bij elk ander beroep. Maar het is nog afwachten hoe dat in de praktijk zal verlopen. Tot nu toe zijn er bijvoorbeeld nog geen officiële werkgevers met een vergunning om sekswerkers in dienst te nemen. Ook ontbreekt er nog een duidelijk plan van aanpak voor plaatsen zoals de Chaussée d’Amour. Volgens de RGKMV moet er prioriteit worden gegeven aan de strijd tegen mensenhandel, smokkel en seksuele exploitatie van vrouwen en meisjes.

Kwetsbaar

Hoewel de wet vooruitgang betekent voor wie vrijwillig sekswerk doet, blijft een groot deel van de sector kwetsbaar. Sommige vrouwen worden nog steeds onder druk gezet, uitgebuit of zelfs verhandeld door pooiers of criminele netwerken. RGKMV lanceert een oproep om meer controle, betere samenwerking tussen stadsdiensten, politie en hulporganisaties, én vooral meer financiële middelen om slachtoffers te helpen. Er wordt gewerkt aan een opvolgplatform dat bijhoudt of de wet echt een verschil maakt. In 2026 komt er een evaluatie. Dan wordt bekeken of de leef- en werkomstandigheden voor sekswerkers zijn verbeterd – ook op plaatsen als de Chaussée d’Amour. Tenslotte vindt de Raad dat de nieuwe wet kansen biedt om sekswerk op een veilige en eerlijke manier te organiseren. “Sekswerkers verdienen bescherming, respect en keuzevrijheid. En slachtoffers van uitbuiting verdienen hulp, geen vergetelheid”, aldus het RGKMV.