Het was weer van dat. Ondanks de felle stortbuien in West- en Oost-Vlaanderen bleven de hemelsluizen ongenadig open tot in Limburg. Het lijkt erop dat het noodweer langer en volhardender was dan ooit tevoren. De professionele weerlui hadden 30 liter per vierkante meter voorspeld…het werden er uiteindelijk op sommige plaatsen maar liefst het dubbele. In Haspengouw liepen heel wat straten, tuinen en plantages compleet onder water.

Massaal veel straten stonden uren blank in grote delen van het land, en ook bij ons in Haspengouw. In Gingelom en Montenaken werden er straten afgesloten omdat het zo erg was. Wellicht viel er een record aantal liters daar uit de lucht op een zeer beperkte ruimte.

Op de Facebook-pagina van Truiens Nieuws kwamen er meldingen vanuit zowat alle Haspengouwse steden en gemeenten. “Het water spuit hier uit de putdeksels omhoog”, was een vaak gehoorde melding bij de hulpdiensten. In Sint-Truiden werd het feest ’75 jaar toerisme’ afgelast. De 75 taarten die besteld waren om feestvierders te trakteren werden bezorgd aan jeugdverenigingen, woonzorgcentra, armoedeverenigingen en het Trudo-ziekenhuis.

Geetbets – Foto: Florentina Vandingenen

Gingelom

Broekom