Viroloog Steve Van Gucht: “Het aandeel besmetting met Indiase variant neemt verder toe en een vierde golf kunnen we vermijden.”

“Het aandeel besmetting met Indiase variant neemt verder toe. Deze week is dat al gestegen tot 15,7 procent van alle besmettingen. Deze variant zal volgende week ruim de kaap van 20 procent overschrijden.” De Britse variant is nog goed voor 71 procent van de besmettingen. “Het absolute aantal besmettingen met de Deltavariant blijft echter voorlopig relatief stabiel en laag dankzij de algemene daling van het aantal besmettingen. Het blijft dan ook belangrijk om dit broze evenwicht te blijven bewaren. Dit kan enkel als we de basisregels goed blijven naleven. We blijven dezelfde boodschap herhalen: blijf voorzichtig zolang u niet volledig gevaccineerd bent.” Zo hoorden we op de persconferentie van Sciensano, die vanaf nu nog eenmaal per week wordt gehouden, namelijk op woensdag.

Hoge vaccinatiegraad moet vierde golf tegenhouden
Van Gucht zegt dat een nieuwe risicoanalyse van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zegt dat begin augustus de Indiase variant verantwoordelijk voor 70 procent van alle besmettingen in Europa, eind augustus al voor negentig procent. “Verdere versoepelingen kunnen dan ook leiden tot een toenemend aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en zelfs overlijdens. Maar een vierde golf kan vermeden worden als de vaccinatiegraad snel nog toeneemt en als de maatregelen worden nageleefd. Het is belangrijk dat alle Europese landen maximaal inzetten op de snelle toediening van de tweede dosis en een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad nastreven. Het ECDC bevestigt de uitstekende bescherming van een volledige vaccinatie, ook tegen de Deltavariant.” Twee weken na de tweede dosis of na een prik met het J&J-vaccin ben je volledig gevaccineerd volgens de viroloog.

Laagste aantal besmettingen sinds de zomer 2020
Er zijn nu nog 381 nieuwe besmettingen per dag, laagste niveau sinds vorige zomer. De Belgische vaccinatiecampagne tegen Covid-19 raast als een trein voort en dat werpt zijn vruchten af. Het aantal nieuwe besmettingen per dag duikt onder de 400. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van vorig jaar, blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

In ons land zijn in totaal al meer dan 10 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend en daar komen er elke dag bijna 100.000 bij. Ruim 6,5 miljoen mensen kregen al een eerste spuitje. Zo’n 39,8 procent van de volwassenen, of 31,9 procent van de hele bevolking, is nu volledig gevaccineerd. Dat zijn bijna 3,7 miljoen Belgen.

Tussen 15 en 21 juni werden per dag gemiddeld nog 381 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 44 procent op weekbasis. De positiviteitsratio van de afgenomen coronatests is gedaald naar 1,4 procent.

Het reproductiegetal is wel gestegen (met 17 procent naar 0.83) maar blijft onder 1, wat wil zeggen dat de epidemie nog steeds aan kracht afneemt.

In de week van 15 tot 21 juni vielen dagelijks gemiddeld 5,9 overlijdens te betreuren. Dat is een daling met 18 procent in vergelijking met de week voordien.

In de week van 18 tot en met 24 juni werden elke dag gemiddeld 28,6 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 24 procent ten opzichte van een week eerder. Er liggen nog 421 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-24 procent), van wie 174 op intensieve zorg (-26 procent).

Het kan snel gaan: Portugal en Israël!
Het mag ver van ons bed zijn, maar dit zijn redenen om voorzichtig tye blijven. Volgens het ministerie van Gezondheid in Portugal werd het hoogste aantal besmettingen sinds februari geregistreerd. De toestand is vooral slecht in Lissabon en omgeving, in Sesimbra en Albufeira. Daar worden de coronabeperkingen verscherpt. De winkels (behalve van levensmiddelen) en horeca moeten er in het weekend en op feestdagen al om 15.30 uur sluiten. Lissabon, waar de Indiase variant al goed is voor ruim 70 procent van de coronagevallen, wordt van vrijdagnamiddag tot maandagochtend afgesloten. De 2,8 miljoen inwoners mogen de “Area Metropolitana” enkel verlaten als ze een grondige reden hebben, een negatieve test kunnen voorleggen of kunnen aantonen dat ze immuun zijn voor covid.

Na een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Israël vrijdag ook aangekondigd dat het teruggrijpt naar de mondmaskerplicht indoor.