De Vlaamse groenten- en fruitreus BelOrta met een belangrijk fruitfiliaal in Borgloon heeft er een sterk jaar op zitten. Dat zijn de woorden van kopman Philippe Appeltans, die terugblikt op 2023. “Afgelopen jaar realiseerde BelOrta de integratie van collega-coöperatie BFV uit Sint-Truiden en versterken we onze leiderspositie in hard-, zacht- en steenfruit. Met een aantrekkelijke verpakking willen we de dalende trend van consumptie van fruit omkeren.”
De cijfers ogen alleszins bijzonder fraai. BelOrta met een belangrijke vestiging in Borgloon, sluit 2023 af met een productomzet van 626 miljoen euro. Naast een belangrijke groentencomponent in Sint-Katelijne-Waver is er de fruitafdeling in Borgloon, een sterke poot van BelOrta. Samen telen de 600 BelOrta-fruitproducenten 200 miljoen kg peren, 85 miljoen kg appelen, 13 miljoen kg aardbeien, 6 miljoen kg zoete kersen en zo’n 3 miljoen kg aan houtig kleinfruit zoals framboos, braam, blauwe bes, aal- en stekelbes. “We zullen verder inzetten op de heropleving van de pruim en de lokale meloen”, weet directeur Philippe Appeltans (foto onderaan). “Bij aardbei kunnen we terugblikken op een jaar met een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. Ook het bessen- en zachtfruit seizoen is correct verlopen. Moeder natuur zat ons redelijk mee, behalve dan de tweede helft van juli en begin augustus waar we toch af te rekenen hadden met een donkere en natte periode. Dat laatste is zowel voor kwaliteit als consumptie niet bepaald bevorderlijk. Bij kersen hadden we iets minder volumes bij vroege kersen en Kordia, maar een eerder normaal aanbod bij Regina. Het seizoen werd gekenmerkt door hoge aanvangsprijzen met een terugval vanaf 2de week juli.”
Brainboosters
“Bij hardfruit bleven de prijzen in de eerste maanden onder de verwachtingen presteren”, vervolgt Appeltans. “Pas vanaf de maand april kan ik spreken van een prijscorrectie voor zowel appel als peer, dankzij de goede verkoop en de acties die georganiseerd werden in heel Europa om consumptie van appels en peren te stimuleren. Vanaf mei zien we zelfs ongekend hoge perenprijzen in de markt, helaas kwam deze prijsstijging er pas toen er nog maar een zeer beperkt aanbod beschikbaar was. De afgelopen jaren stellen we helaas een dalende consumptie van verse groenten en fruit vast. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling en staat eigenlijk haaks op het groeiende bewustzijn van het belang van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Als één van de grotere aanbieders van verse groente en fruit neemt BelOrta ook daarin haar verantwoordelijkheid om met acties een gezondere levensstijl voor consumenten te promoten, maar dan op een verbazend plezante manier. Zo lanceerden we het afgelopen jaar onze ‘Brainboosters’, een alternatieve verpakking om de studenten tijdens de (her)examens aan te moedigen om gezond te blijven eten.”
Vooruitblik 2024
De directeur kijkt tenslotte even vooruit. “Als 2023 ons iets heeft geleerd, dan is het dat productzekerheid niet meer zo vanzelfsprekend is. Klimaat, toenemende ziektedruk, een gebrek aan adequate gewasbeschermingsmiddelen, volatiliteit op energiemarkten, een steeds strengere regelgeving, krapte op de arbeidsmarkt en geopolitieke onrust zijn enkele van de factoren die ervoor zorgen dat een goed gevuld groente- en fruitschap, zelfs in het welvarende Europa, niet vanzelfsprekend is. Er wordt vaak te weinig beseft dat bij heel wat telers het vat meer dan vol is. Net als elk ander economisch gerund bedrijf hebben ook zij rendementsverwachtingen. Ongenuanceerd politiek opbod en prijzen- en andere oorlogen kunnen niet op de kap van producenten. Deze gepassioneerde en trotse familiebedrijven staan aan het begin van onze voedingsketen. Ons lokaal, duurzaam geteeld en kwalitatief aanbod dient gewaardeerd te worden. Het zou onverstandig zijn om dit voor een paar centen verschil te vervangen door importproduct als we ook in de toekomst onze winkelrekken gevuld willen zien.”
Beelden © rdc