Na een jaar van noodgedwongen ‘coronaonderbreking’ is de Koninklijke Orde van de Commeduur in volle voorbereiding naar het 52ste carnavalsseizoen. Een van de nieuwigheden van de voorbije jaren was de kleurrijke carnavalsaffiche die gratis verkregen kon worden op het Infokantoor van Toerisme.

Maar ook in de winkelstraten en staminees pronkte deze affiche ter aankondiging van Verloren Maandag. Voor het ontwerp van de affiche werd er al 3 keer beroep gedaan op Yordi Ringoir, een leerkracht-carnavalist uit Aalst die eerder voor zijn eigen thuisstad de officiële carnavalsaffiche had ontworpen. In Aalst is die traditie al langer gekend. Nu is ook de Orde op zoek naar iemand uit eigen streek om zijn artistieke kunnen toe te leggen op het ontwerp van een Sint-Truidense carnavalsaffiche.

Schepen van Carnaval, Hilde Vautmans: “Iedere Truienaar kent de prachtige affiches wel van de Fruitoogstfeesten, Trudofeesten maar ook van Verloren Maandag door de kunstige hand van wijlen Arthur Renson. We willen opnieuw iedereen de kans geven om zijn of haar affiche het pronkstuk van de Sint-Truidense carnaval te laten worden. Met een kunstacademie in de eigen stad zal het ons alleszins niet ontbreken aan creatievelingen.”

De Orde van de Commeduur heeft daarvoor een wedstrijdreglement opgesteld dat vanaf 31 augustus 2021 te raadplegen is op de website www.raadvanelf.be/carnavalsaffiche

Opper van de Orde van de Commeduur, Jo Sneyers: “Het wedstrijdreglement verbiedt een deelname door bijvoorbeeld leden van de Orde van de Commeduur of de Sint-Truidense gemeenteraad. De keuze moet objectief verlopen, daarom aanvaarden we enkel inschrijvingen met gesloten omslag. De uiteindelijke beslissing ligt in handen van het schepencollege. Zij weten dus niet op voorhand over wie het gaat of waar de kunstenaar in kwestie vandaan komt. Voor de winnaar voorziet de Raad van Elf een redelijke geldprijs bovenop een uitvoerige verspreiding van het kunstwerk in het straatbeeld, maar ook in de communicatie rond het Sint-Truidense carnavalsgebeuren.”

Je affiche inleveren kan bij het Infokantoor van Toerisme uiterlijk op 12 november 2021.