Op 4 februari, klokslag 11u11, presenteerde de “Orde van de Commeduur” het programma ‘Carnaval in Sintruin 2022’. Met tal van creatieve activiteiten worden de dagen rond Verloure Moondag, 28 februari, alsnog een memorabel en coronaveilig feest. In het alternatieve programma staan authentieke carnavalsbeleving en kindercarnaval centraal.

In samenspraak met het lokaal bestuur, de horeca en de lokale handel werkte de “Orde van de Commeduur” een alternatief programma uit. Dat programma werd vandaag voorgesteld op de Groenmarkt. Tegelijk lauwerde de Koninklijke Orde Stef Herckens als winnaar van de jaarlijkse affichewedstrijd. In het alternatieve programma gaat veel aandacht uit naar carnavalssfeer en kinderplezier, maar ook naar de kwetsbaren in de samenleving.  “Zeker in deze lastige tijden, willen we ook hen niet vergeten”, zegt Jo Sneyers, Opper van de Koninklijke Orde. “In de aanloop naar het carnavalsweekend bezoeken we onder andere de woonzorgcentra, het vaccinatiecentrum en de afdeling Pediatrie van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Zij mogen van ons ook een mooi presentje verwachten.”

Authentieke carnavalssfeer
De echte feestelijkheden gaan van start op vrijdag 25 februari. “Dan openen onze Stadsprins Steve I en Stadsjeugdprinses Lore I de jaarlijkse carnavalskermis”, bevestigt Hilde Vautmans, schepen van Carnaval, middenstand en Handel. “Gedurende het hele carnavalsweekend zal de onvervalste Truiense carnavalsmuziek weerklinken in de winkelstraten. Op zaterdagochtend steken we voor de bezoekers van de Haspengouwmarkt het beiaardconcert zelfs in een carnavalskleedje. Op tal van andere manieren doordrenken we Sint-Truiden van de carnavalssfeer”, gaat de schepen verder. “De carnavalsvlaggen wapperen nu al in de straten. Maar we moedigen onze inwoners en in het bijzonder onze handelaars ook aan om bij de “Orde van de Commeduur” een carnavalspakket af te halen waarmee ze ramen en gevels een extra carnavalesk tintje kunnen geven. Ook de gekende carnavalscafés zullen weer geschilderd worden in carnavalsthema. We bekijken ook hoe we vrije winkelpanden feestelijk kunnen inkleden met kleine stukjes carnavalsgeschiedenis.”

Mini-optredens in de Truiense staminees
“Mensen willen zich verkleden bij carnaval, met of zonder stoet”, oppert Jo Sneyers. “Voor hen organiseren verschillende carnavalscafés op zaterdagavond een Verkleed Cafébal.” Ook op zondag brengt de “Orde van de Commeduur” de carnavalssfeer naar de kermis en de cafés in het stadscentrum. “Op Verloren Maandag gaan we van start met een ingetogen herdenkingsmoment aan “De Raadsvriend” in Schurhoven. Daarna trakteren we de Truiense carnavalisten op een lekker ontbijt in de Veehallen.” Vanaf 13u 11 zendt de Orde de ‘Verloure Moondag Radioshow’ uit, boordevol carnavalsmuziek van eigen bodem. In de Academiezaal komen gasten van allerlei pluimage langs, maar de show zal ook gratis te volgen zijn in de Fwajee en via Trudo.FM. “’s Avonds trekken we met een aantal carnavalsartiesten langs de cafés in de binnenstad. Geen optredens in een grote tent, maar mini-optredens in de Truiense staminees! Op dinsdagavond blazen we om 19u 11 de Elf Latsjanen uit en tegelijkertijd blazen we in de cafés van Sint-Truiden de oude traditie van het Haringbijten opnieuw leven in”, besluit Opper Sneyers.

Kindercarnaval ‘The Masked Dancer’
“Carnaval is natuurlijk ook bij uitstek een feest voor kinderen”, gaat schepen Hilde Vautmans verder. “Voor hen hebben we op maandagnamiddag tussen 14u 11 en 16u 11 een heus kindercarnavalsprogramma voorzien op de Groenmarkt. Het wordt een doe- en dansfeest op kinderformaat waar alle kinderen en ouders welkom zijn. De toegang is gratis en vanzelfsprekend houden we ons aan de dan geldende COVID-maatregelen, zoals het CST.” “Ook de kinderen kunnen in de aanloop naar carnaval al volop in de sfeer te komen”, vult Jo Sneyers aan. “Zoals elk jaar houden we een kleurwedstrijd met een kleurplaat die vanop onze website kan worden afgedrukt. Maar dit jaar hebben we voor onze basisscholen ook iets nieuws in petto: ‘The Masked Dancer’. De kinderen kunnen in de klas een feestelijk dansje inoefenen op een van de drie carnavalsliedjes van 2022. Daarna kunnen ze hun gekke danspasjes per klas – allemaal in carnavalstenue – insturen naar de “Koninklijke Orde van de Commeduur”. De hoofdprijs is een Springkastelenpakket voor een dag naar keuze, maar elke klas die een filmpje inzendt, krijgt per kind sowieso een zwemticket van Lago Bloesembad.”

  Alle informatie over carnaval in Sint-Truiden en het reglement voor ‘The Masked Dancer’ vind je binnenkort op de website van de Koninklijke Orde van de Commeduur: www.raadvanelf.be .