Onze dierenpolitie controleerde samen met een inspecteur-dierenarts van dierenwelzijn Vlaanderen verschillende locaties in de politiezone. Al de gecontroleerde locaties waren in orde i.f.v. dierenwelzijn met uitzondering van 2, waarvoor pv werd opgesteld.

Op een locatie werd een ernstig zieke kat aangetroffen dewelke dringend medische zorgen nodig had. Omdat het welzijn en leven van de kat ernstig in gevaar was, werd het dierenasiel van Sint-Truiden gebeld om het dier te komen ophalen.

Op de tweede locatie werd een Brabants trekpaard aangetroffen dat al jaren geen hoefsmid meer had gezien. Het paard was redelijk mager, had geen schuilstal, onvoldoende drinkwater, geen gezelschap en een vergevorderde staat van Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL). Dit is een soort van abcesvorming aan de onderbenen en dient intensief verzorgd te worden. De weide waarop het paard stond was ook onveilig. Voorheen was de weide opgedeeld in verschillende zones door middel van prikkeldraad. De prikkeldraad is nu deels ingegroeid in het gras wat ernstige verwondingen als gevolg kan hebben indien een paard of ander dier hier achter blijft haken.
Het paard werd in beslag genomen bij de eigenaar en zal kunnen herstellen bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum.