De bloesems zijn in het land, de zon straalt doorheen de blauwe lucht en de lente pakt sterk uit op deze paasdag. Het voorjaar zorgt voor een opleving na de woelige en donkere coronacrisis. Handelaren pakken uit met het langverwachte lenteoffensief. De christenen vieren vandaag hun paasfeest met veel bloemen. En mensen tooien zich met de nieuwste modetrends. We krijgen veel zon vandaag met 20 graden. Zalig Pasen!
  • door Jorn Claesen, Ignace Jamart en Matthias Martens, Hogeschool UCLL Management Diepenbeek Marketing & KMO en Ondernemen
  • In beeld: “Zalig Pasen! Leve het leven!” van ©Sara Van Rompaey

Genieten van het zonnetje met een wandeling of een fietstocht…dat is wat de lente doet tijdens dit paasweekend in ons pittoreske Haspengouw. Natuurlijk is dit ook een kans voor de lokale handelaren om hun winkel in een lentevol kleurtje te steken na de koude winterdagen. “De aanwezigheid van de krokussen, narcissen en tulpen zorgen niet alleen voor meer kleur maar brengen ook meer leven in de zaak”, klinkt het. Die bloemen worden overigens overvloedig gebruikt in kerken om de vreugde van Pasen te vieren. De gelovigen gedenken vandaag immers dat de Liefde het wint van de dood met de verrijzenis van Jezus Christus.

Modetrends

Met kleur vrolijk je iedere outfit op. Dat zien we deze lente vooral in de kledij voor dames. ‘Bohemian style’ is hip. Bloemetjes en lichte kleuren komen veel terug op de kleedjes en rokjes voor de lente. Ook de flairpants blijven zeer populair. Rokjes voor dames zijn ook korter in vergelijking met andere lentes.

Kleur is natuurlijk niet alles. Een look die populair blijft is de military look: strakke kledij, stoere en camouflage kleuren. Een look die meer aandacht en populariteit heeft gekregen tijdens de coronacrisis is de cosy look: losse en cosy kleding waarin je je helemaal thuis voelt blijft in de mode. Voor de mannenkleding zijn de trends gelijkaardig. Kleur komt bij hen weer naar boven en de cosy look is aanwezig. Wat opmerkelijk is: ruitjes en dergelijke patronen zijn weer hip.

Paasmis

Dat er in Sint-Truiden nog veel belangstelling is voor het paasgebeuren bleek de voorbije week. Het filmpje over de processie met Palmzondag naar de Onze Lieve Vrouwkerk werd ruim 111.000 keer bekeken. Die dag zaten er 370 mensen in de eucharistieviering. Ook op deze Paasdag lokt de Paasmis veel gelovigen. De Augustinusscouts starten hun activiteiten om 9 uur en wonen de Paasmis bij die start om 9u15. De leden ondersteunen de dienst met muziek en tekstjes. Na de mis hopen ze bij de scouts dat de paashaas is langs geweest en lekkere eitjes heeft gebracht die de kinderen en jongeren kunnen rapen. Daarna volgt er een pannenkoeken-paasmaal en een paaszoektocht.