Voetbal staat nooit stil: het laatste fluitsignaal van seizoen ’22 – ’23 heeft amper weerklonken of STVV presenteert al haar eerste grote aanwinst voor het komende seizoen. Niemand minder dan Ryotaro Ito, één van de grootste talenten van de Japanse J-League, vervoegt de Kanaries.

Ryotaro Ito, een 25-jarige middenvelder, komt over vanuit de J-League. Twee maanden geleden werd hij nog verkozen tot speler van de maand. Hij was het laatst actief bij Albirex Niigata, middenmoter in Japan. Eerder kwam Ito uit voor de Urawa Reds, de club van Alexander Scholz. Met de komst van Ito legt STVV het fundament voor de opbouw van de ploeg. Ito’s bijnaam, ‘De Magiër’, verwijst immers naar zijn techniek, zijn spelinzicht en zijn scorend vermogen. Vorig seizoen speelde Ito – met 9 doelpunten en 11 assists – een belangrijke rol in de promotie van Albirex Niigata naar de Japanse eerste klasse. Op het hoogste niveau vond de fluwelen middenvelder dit jaar in 16 wedstrijden al 7 keer de weg naar doel. Bovendien gaf hij vier assists. Bij Albirex Niigata ontpopte Ito zich als een echte draaischijf, vanwaar de meeste aanvallende acties vertrekken.

Rekbare middenvelder

Ryotaro Ito zal bij STVV het middenveld gaan versterken met dat leuke extraatje dat hij op het veld ook aanvallend vooraan of verdedigend achteraan kan worden ingeschakeld. Dat die tactiek kan lonen was gisteren duidelijk toen Alderweireld meer vooraan ging spelen en Antwerp naar het kampioenschap knalde. STVV-coach Thorsten Fink liet tussen de regels al verstaan dat hij een 3-4-2-1-systeem in het hoofd heeft, een concept waarin Ryotoro goed kan meedraaien. De club gaat de komende weken verder werk maken van een centrale verdediging omdat Teixeira, Bauer, Leistner en Janssens zijn vertrokken. “We zijn heel blij dat Ryotaro Ito voor STVV kiest”, zegt Takayuki Tateishi (CEO STVV). “De ambitie is om een ploeg te vormen met een mix tussen lokale spelers en internationaal talent.”

Foto’s©Albirex Niigata