RETRO – Wasplaats Hof van Staaien

Algemeen

K.D Toont op Facebook foto’s van de “Wasplaats Hof van Staaien”, mooi om terug te zien.

Op internet lezen we volgende uitleg over een zo’n wasplaats; bijvoorbeeld in Frankijk: (Bron: http://nl.moulinlecygne.com/lavoir-wasplaats/)

Het wassen van het wasgoed is een grote onderneming. Het vuile wasgoed wordt op zolder of in de schuur neergezet in afwachting van de wasdag.
De wasvrouw bezat (of huurde!) een grote platte steen aan de rand van de rivier, het meer of de beek. Dat was haar werkblad. Verder heeft ze een kruiwagen, een zinken of houten ton en een rieten mand, een wasbord en een wasstamper (houten spatel) om de was mee schoon te slaan.
De was wordt gedaan door de vrouw des huizes, een bediende of een ‘professionele’ wasvrouw. Het beroep van wasvrouw kwam aan het begin van de 20e eeuw veel voor. De wasvrouwen wasten, steven en streken het wasgoed van de gegoede families.
Met grote manden of tonnen werd het wasgoed met de kruiwagen opgehaald om het veelal aan de rivier of in de wasplaats te gaan wassen.
Rokken omhoog en de mouwen opgerold, dan kon het werk beginnen.
Eerst werd het wasgoed nat gemaakt en in kleine stapels op de stenen neergelegd, vervolgens werden de stukken wasgoed stuk voor stuk ingezeept. Om het vuil goed te kunnen verwijderen werd het wasgoed op de steen schoon geslagen met een stamper en met een borstel bewerkt. Daarna werd het gespoeld en hielpen de vrouwen elkaar met het uitwringen van de grote stukken door ieder aan een kant het stuk wasgoed te draaien. Om het wasgoed te bleken werd het uitgespreid op het gras of de stenen en regelmatig besprenkeld met water.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
“Huis Nagels 1892 vzw” presenteert boek over de H. Trudo

TRUDO, een Compilatie van historische persartikelen over de stad Sint-Truiden en haar stichter Sint-Trudo (1873-1977) is een boek over de stad en haar stichter, een uitgave van “Huis Nagels 1892 vzw” Ter gelegenheid van de Trudofeesten anno 2019 bracht Huis Nagels 1892 vzw een boek uit met een selectie aan …

Algemeen
Brouwerij van Alken-Maes zevenmaal in de prijzen

Alken-Maas kreeg deze week 7 medailles voor Affligem en Mort Subite op European Beer Challenge.  De bieren van de brouwerijen Affligem en Mort Subite, onderdeel van Alken-Maes, blijven hoge ogen gooien op de internationale biercompetities. Niet minder dan 7 medailles kapen ze weg waarvan 5 keer dubbel goud, de hoogste …

Algemeen
“Belangrijke aankopen mogen nu wél met twee”

Wie een dure aankoop doet, hoeft niet langer helemaal alleen te gaan winkelen. Denk aan de aanschaf van een keuken, nieuwe badkamer of gezinswagen. Al leidt de nieuwe regel meteen tot discussie: wat is een dure aankoop en wat niet? Daarover bestaat geen lijst. Nu alle winkels sinds dinsdagochtend weer …

%d bloggers liken dit: