We kennen Brustem van de burchtruïne, de Eucheriuskapel, het vliegveld en de chaussée d’amour. Maar Brustem is vooral adembenemend mooi. Het bewijs, deze film van Willytou(r).

Brustem werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1114 als Brustemia, van het Germaanse brust (kleine verhevenheid) en haima (woning – heim).

Vóór 1175 komt Brustem nauwelijks in officiële stukken voor. In 1139 geeft Alberon II van Namen, prins-bisschop van Luik, een opsomming van alle kerken die in de abdij van Sint-Truiden met de Pinksterdagen hun bijdrage moesten offeren; daar was ook Brustemium bij.

Beter gedocumenteerd is de uit de elfde eeuw daterende vete tussen Brustem en Sint-Truiden. Tussen die twee heeft het erg lang niet goed geboterd. In 1086 verwoestten de Brustemnaren de stad Sint-Truiden en de abdij daar. Omgekeerd werd Brustem in 1160, 1171 en 1180 door de graaf van Duras en de Truienaren in brand gestoken.

Lodewijk I, graaf van Loon, bouwde omstreeks 1170 in Brustem een sterke achthoekige toren en voorzag die van een garnizoen. Tegelijkertijd werden de kerk en het kerkhof door een grote wal versterkt. Brustem kreeg in 1170 ook stadsrechten van de Loonse graaf maar door de concurrentie van Sint-Truiden werd Brustem nooit een belangrijk centrum.

Tot zover de geschiedenis. Maar Brustem is meer dan dat!

Het centrum van Brustem (Sint-Truiden) verzamelt rust en geschiedenis in één adem. De burchttoren en de Eucheriuskapel zagen acht eeuwen en een bloedige veldslag (28 oktober 1467) passeren. Een onder het gras verstopte burchtwal omarmt de Sint-Laurentiuskerk. Recreanten gaan aan de Clovisbron terug naar de tijd van Lodewijk I, graaf van Loon en burchtbouwer. Willytou(r) maakte er deze mooie film van. Geniet met ons mee!

En dat de burchttoren nog steeds wacht op restauratie door de stad Sint-Truiden heeft niks te maken met de vete uit de 12de eeuw maar met centen … uit de 21ste eeuw!

https://www.youtube.com/watch?v=ul8CPMWtE5A