In onze regio is het aantal covid 19 besmettingen en helaas ook de Britse variant, opnieuw exponentieel aan het stijgen. Dat noopt de WZC’s tot bijkomende maatregelen. Van Triamant Haspengouw in Velm kregen we de volgende melding.

“Op aanraden van het regionale overlegorgaan dat de stijgingen van de besmettingen in onze regio opvolgt zien wij ons helaas genoodzaakt tijdelijk onze deuren opnieuw te sluiten voor alle bezoek en dit met onmiddellijke ingang tot 30 januari. Wij doen dit vooral zodat we het tweede vaccinatiemoment van onze bewoners, dat doorgaat op 28/1, niet in het gedrang brengen. Er zijn reeds verscheidene woonzorgcentra in de regio die, ondanks de eerste prik, toch met een uitbraak kampen. Bewoners hebben in de eerste dagen na de prik nog niet voldoende antistoffen opgebouwd om beschermd te zijn. In het geval van een uitbraak is de kans groot dat we het tweede vaccinatiemoment moeten annuleren en dit willen we ten zeerste vermijden. We vragen daarom jullie begrip en vragen jullie om deze komende 10 dagen even niet op bezoek te komen. Na deze periode, vanaf 30 januari, geldt opnieuw de bezoekersregeling van 1 knuffelcontact per bewoner.”

Andere WZC’s, onder andere Berkenhof in Heers, pakken dan weer uit met de verplichting om speciale maskers te dragen, de FFP2-maskers. De gespecialiseerde en nauw aansluitende FFP2-maskers zijn in principe voorbehouden voor de medische sector. Gisteren zei Steven Van Gucht van Sciensano op de persconferentie nog dat het dragen van FFP2-maskers niet nodig is en dat het geen extra bescherming tegen de Britse virusvariant biedt: “Er is geen verschil in de te volgen maatregelen in functie van de variant. Er zijn geen indicaties dat verschillende varianten zich op verschillende manieren zouden verspreiden.”