Eigenaars van eroshuizen in Sint-Truiden gaan nu toch in hun portefeuille moeten tasten. Ze krijgen vanaf dit jaar weer een belastingbrief van minimaal 10.000 euro in hun bus. “Een fair tarief voor de overlast die we ondervinden”, zo vindt de stad.

Sint-Truiden had in het verleden al zo’n belasting. Die was ingevoerd door toenmalig burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit). Het bracht de stadskas een aardige som geld op. In 2017 was dat bijvoorbeeld nog 168.292 euro, maar sinds 2018 werd de belasting in de praktijk niet meer geïnd. “Het was gewoon heel moeilijk, en juridisch zat het reglement niet goed in elkaar”,  zegde schepen van financiën Jo François (N-VA) toen. “Er kwamen veel bezwaren binnen. De belasting werd geheven op de uitbaters, en die zaten vaak via schimmige constructies in het verre buitenland. Begin er dan maar eens aan.”

“We hebben nu een nieuw reglement uitgewerkt en dat belast niet langer de uitbater maar wel de eigenaar van het pand. Dat is administratief en juridisch veel eenvoudiger”, aldus schepen François. “Er gaan trouwens enorme bedragen rond in dit milieu, en gelijktijdig veroorzaken hun activiteiten overlast. We noemen de Chaussée d’Amour wel eens de straat van de haarspeldbochten. Opvallend veel bestuurders maken hier immers rechtsomkeer om nog eens een ‘toertje’ heen en weer te rijden. De inzet van politie willen we doorrekenen. Vandaar dus het basistarief van 10.000 euro. Maar als het om een groter pand gaat, kan het oplopen tot maximaal 15.000 euro.”

Betalen of vergunning kwijt
Het laatste wat de stad echter wil, is de prostitutie verschuiven naar de illegaliteit. “Merken we dat ‘activiteiten’ zich verplaatsen naar een pand dat niet over de nodige vergunningen beschikt, dan zal die eigenaar alsnog die belasting mogen ophoesten”, waarschuwt François, “alleen doen we dan alles uiteraard maal twee, wat in de praktijk dus tot 30.000 euro kan kosten. Merken we dat een bestaande eigenaar niet betaalt, dan kan hem dat zijn vergunning kosten. Zo kunnen we zelfs komen tot een uitdoofscenario. En tenslotte: deze nieuwe belasting is uiteraard geen vrijgeleide voor illegale mensenhandel of illegaal wapenbezit. Daartegen zal onze politie streng blijven optreden.”