In Wijer (Nieuwerkerken) is OCR, obstakellopen, het ideale tijdverdrijf ten huize van de familie Jacobs. Sinds de sport is opengesteld voor de min 16-jarigen zit OCR als sport in de lift. “Obstakellopen biedt een unieke mix aan fysieke uitdagingen en mentale kracht”, vertelt mama Kelly. “We zijn er alle vier zo graag mee bezig.”

In het Haspengouwse Wijer, deelgemeente van Nieuwerkerken woont de familie Jacobs, of we zeggen misschien beter het team OCR Haspengoud, zoals Kelly (40) en Toon (43), samen met hun kinderen Viktor (11) en Nora (9), zichzelf graag noemen. Voor hen is OCR een dagelijkse bezigheid geworden. Kelly leerde de sport kennen via een vriend en nam deel aan een wedstrijd in Gent. “Hier in Limburg is geen club maar we maakten dan zelf een rig en gingen lopen en oefenen. Ik nam deel aan de Fun Runs en later aan de Gladiator Run in Tongeren, en ik was zeer enthousiast. Het is best zwaar om zo’n parcours goed af te leggen, maar het gevoel van voldoening als je de finish bereikt is onbeschrijfelijk. Haar man Toon, aanvankelijk sceptisch tegenover OCR, is nu een fervent liefhebber geworden. “Het gevoel dat je de finish haalt is geweldig. Het gaat niet om de prijzen, maar om het bereiken van je persoonlijke doelen”, aldus Toon. Nora en Viktor, de kinderen van Kelly en Toon, nemen eveneens enthousiast deel aan OCR-evenementen, zij het op kortere afstanden. Terwijl de volwassenen zich wagen aan parcours van 13 kilometer, leggen Nora en Viktor de focus op afstanden van 3 tot 5 kilometer.

46 obstakels

Voor het gezin van Kelly en Toon, net als voor vele anderen, is OCR niet alleen een sport, maar een levensstijl die hen verenigt in een gemeenschap van gelijkgestemde enthousiastelingen, klaar om samen obstakels te overwinnen en grenzen te verleggen. “Bij de start krijg je drie bandjes en ga je 46 obstakels moeten overwinnen. Het is dus een stukje lopen, een obstakel aanpakken, weer een stukje lopen, opnieuw een obstakel overwinnen, en zo gaat het door”, vertelt Kelly. Zij is de onbetwistbare kampioene van het gezin en wint vaak wedstrijden. “Mijn sterkte is hangen maar ik heb ook mijn zwaktes zoals het optrekken, dat is moeilijk, net als de low rig waarbij je je handen en voeten moet gebruiken, en dan kom ik altijd in de knoop met mezelf.” Om alles aan te kunnen heeft Kelly een loopschema met intervaltrainingen. “Sindsdien is mijn snelheid erop vooruit gegaan. Af en toe doe ik ook een detox-kuur. Ik werd onlangs gevraagd door de  Belgische Bond om in het nationaal MIX-team te lopen op het EK in Italië. Daar ben ik dus best wel fier op.”

Het gezin heeft in een huis een ruimte met een klimrek met grijpvoorwerpen, speciaal ontwikkelde vormen om aan te gaan hangen. Die hebben elks hun eigen typische uitdaging om eraan te kunnen blijven hangen. “Je moet op al die vormen getraind hebben om de spieren te ontwikkelen om eraan te kunnen blijven hangen. Ook buiten is er een hangrek voorzien. We oefenen op verschillende momenten tijdens de week en voor de looptrainingen volg ik een apart schema”, zegt Kelly. “We gaan ook muurklimmen en de kinderen hangen tussendoor hier binnen graag aan het klimrek. OCR laat ons niet meer los.”