Door de coronamaatregelen is het druk in de natuur. En dat is lastig, zeker nu het broedseizoen voor de deur staat. Nu blijft iedereen wel welkom, want de natuur is ook van iedereen. Maar verstandige mensen houden zich wel aan de afspraken.

De eerste eekhoorntjes zijn al geboren, bosuiltjes verkennen de wereld en heel wat andere dieren bereiden hun gezinsuitbreiding voor. Blijf genieten van de natuur, maar draag er zorg voor:

  • Blijf op de wandelpaden
  • Hou je hond altijd aan de leiband
  • Neem je afval weer mee naar huis
  • Laat de dieren met rust: raak ze niet aan en kom niet te dichtbij. Je riskeert dat ze verstoten worden.

Waarom moet mijn hond aan de leiband?
De natuur is kwetsbaar. Zeldzame planten groeien. Weidevogels broeden op de grond. Reekalfjes liggen beschut in het gras. Dieren zijn op zoek naar voedsel. Je hond verstoort hen. Soms met dramatische gevolgen… In de meeste natuurgebieden is je hond welkom, op voorwaarde dat hij aan de leiband loopt. Daar zijn een paar goede redenen voor, ook al is je hond goed getraind en “zou hij geen vlieg kwaad doen”.

Voor andere bezoekers
Honden kunnen, hoe klein ook en zeker als ze loslopen, hinderlijk zijn voor andere bezoekers.

210326-jong-dierWilde dieren zien een roofdier in je hond
Het klinkt misschien gek maar voor veel in het wild levende dieren is de hond een roofdier, net als de wolf of de vos. Heel wat dieren, vooral in open landschappen, leven op de grond. Die dieren moeten permanent op hun hoede zijn voor aanvallers. Bij loslopende honden kunnen de dieren niet voorspellen of ze een risico lopen. Alle honden hebben een jachtinstinct en de meeste gaan de vluchtende dieren achterna.  Dieren die regelmatig worden verstoord, zullen uiteindelijk vertrekken. In een meer gesloten landschap, zoals bossen, is de verstoring minder ingrijpend, maar toch. De meeste dieren leven er hoger in de bomen, vaak in holten. Vooral grotere zoogdieren zullen gealarmeerd zijn door de aanwezigheid van een hond. Blijft de hond aangelijnd, dan valt de verstoring mee. Een loslopende hond zal echter wel een verstoring veroorzaken en bijvoorbeeld reeën en hazen opjagen waardoor ze verderop soms in een prikkeldraad verzeild raken.

En het politiereglement
Op vele plaatsen is de aanlijning van een hond verplicht omdat het gemeentebestuur er een politiereglement van gemaakt heeft. En als ie al kakt, ruim het op en neem je zakje mee naar huis of tot aan de volgende vuilbak!