Stad treedt streng op tegen verwaarlozing gebouwen.

Algemeen

De stad bindt de strijd aan tegen verwaarloosde panden en maakt het belastingreglement strenger.  Tot op heden was het reglement te omslachtig met een puntensysteem en behalve woningen konden geen andere gebouwen worden opgenomen.  Dat resulteert in het feit dat er vandaag slechts 9 woningen op het register staan.

Schepen Jelle Engelbosch (N-VA): “We vervangen het puntensysteem door een visuele beoordeling van de buitengevel.  Zichtbare tekenen van ernstig verval zijn voldoende om opgenomen te worden.  Specifiek gaat het dan over loskomende delen van dak of gevel, zaken die de water- of winddichtheid aantasten zoals glasbreuk of kapotte dakpannen of stabiliteitsproblemen.” Nieuw in het reglement is dat voortaan ook handelspanden opgenomen worden in het verwaarlozingsregister.  Voor gewone, onvrijwillige leegstand zonder ernstige verloedering blijven zij vrijgesteld.

Vrijstellingen
De heffing bedraagt 2000 euro in het eerste jaar en wordt elk jaar met 1.000 euro verhoogd, al hoopt schepen Engelbosch zo weinig mogelijk geld te innen:  “De belasting moet vooral een aansporing zijn voor eigenaars om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun pand in orde te zetten.  Wie trouwens kan aantonen dat hij de nodige stappen zet om het gebouw te renoveren kan rekenen op verschillende vrijstellingen.  Ook voor overmacht of enkele specifieke situaties zoals een verhuis naar een rusthuis zijn tijdelijke vrijstellingen voorzien.”

Dubbele heffing voor monumenten
Voor panden met bijzondere erfgoedwaarden zoals monumenten of gebouwen die in een beschermd stads- of dorpszicht liggen geldt een dubbele heffing.  De stad maakt deze legislatuur immers prioriteit van het erfgoed op het grondgebied.  Engelbosch: ”Wie een monument bezit, heeft een stukje collectief goed in privébezit en moet daar extra zorg voor dragen.  Als stad geven we hierin voortaan ook het goede voorbeeld.  We maken volop werk van herbestemming en de renovatieprojecten krijgen concreter vorm. ”

Een schoolvoorbeeld van verloedering “met de dood tot gevolg” is het kasteel van Rochendael, waar de trage administratiemolen van defensie ervoor zorgde dat de nieuwe eigenaar met een ruïne opgescheept zit. Als er ook niet snel werk wordt gemaakt van het kasteel van Terbiest, een herbestemming of verkoop, staat daar hetzelfde te gebeuren. Hier is het Go Gemeenschapsonderwijs de eigenaar. Een schoolvoorbeeld hoe het wel moet vinden we dan weer in Ordingen, waar het kasteel, dat in private handen is, en prachtig gerestaureerd en herbestemd werd.

Blijkbaar is het de overheid zelf (Defensie en GO-gemeenschapsonderwijs) die erg in gebreke blijft in deze materie!

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
De eerste competitiedag in provinciale

Een ploeg verdwijnt, Jong STVV, en één ploeg komt erbij, KVV Zepperen-Brustem Dames, zodat het aantal provincialers met 6 op peil blijft. Met dat verschil: de helft van onze provinciale ploegen … zijn vrouwen! Zepperen-Brustem opende in de hoogste provinciale reeks de debatten al op woensdag (wegens het bekervoetbal van …

Algemeen
Gravenhof Zepperen haalt zilver op interclub

Gisteren behaalde stal Gravenhof uit Zepperen een mooie zilveren medaille op de interclub. Vorige jaar waren de ruiters van Gravenhof goed voor brons, dit jaar hebben ze zilver. Een leuke trend, want wat zal het volgend jaar worden? En we mogen zeker niet vergeten dat het Gravenhofteam bestaat uit kinderen. Super …

Algemeen
1
Animal Rescue Service bestaat precies 365 dagen!

“We mogen officieel 1 kaarsje uitblazen! Sinds vandaag bestaan we exact 1 jaar! Een jaar met ups en downs.. Bloed zweet en tranen. Hier en daar wat gekneusde ledematen en gewrichten. Maar dat is het allemaal waard om te zien wat we op 365 dagen bereikt hebben! We hadden voor- …

%d bloggers liken dit: