Op 25 februari stipt om 17u 11, verklaarden de Truiense Stadsprins Steve I en Stadsjeugdprinses Lore I samen met vertegenwoordigers van het lokaal bestuur de jaarlijkse carnavalskermis plechtig voor geopend. Tegelijk gingen ook de feestelijkheden voor het verlengde carnavalsweekend officieel van start. Nog tot en met 1 maart baadt het stadcentrum van Sint-Truiden in een onvervalste carnavalssfeer. Anders dan voorgaande jaren kunnen bezoekers dit jaar bovendien genieten van één dag extra kermis op de Grote Markt. Nog tot en met vrijdag 4 maart zijn de attracties dagelijks geopend van 14 tot 22 uur.

Met de opening van de carnavalskermis werd eveneens het startschot gegeven voor de festiviteiten van ‘Carnaval in Sintruin 2022’. In het alternatieve programma gaat veel aandacht uit naar authentieke carnavalssfeer en kinderplezier. ‘En daar hoort de jaarlijkse carnavalskermis zeker bij’, bevestigt Hilde Vautmans, schepen van Carnaval, Middenstand en Handel. ‘We zijn verheugd dat we al onze trouwe kermisexploitanten na een jaar afwezigheid opnieuw bij carnaval mogen verwelkomen en dat we als surplus tot vrijdagavond kunnen genieten van hun gevarieerde aanbod.’ Net als bij de kermis in augustus, rekent het lokaal bestuur op het gezonde verstand van de kermisbezoekers: als de veiligheidsafstand niet kan worden bewaard, is het mondmasker nog altijd sterk aangeraden.

Een authentiek carnavalsweekend
‘Het doet ons bijzonder veel plezier dat zoveel handelaars en inwoners gehoor gegeven hebben aan onze oproep om de gevels van huizen en handelspanden een extra carnavalstintje te geven’, vervolgt schepen Vautmans. ‘In combinatie met de Truiense carnavalsmuziek in de winkelstraten, de beschildering op de ramen van de carnavalscafés en de wapperende vlaggen zorgt dat toch voor een echt carnavalsgevoel. Ik kijk nu al uit naar het beiaardconcert in carnavalsthema tijdens de Haspengouwmarkt op zaterdagochtend’, vervolgt schepen Vautmans.

‘In samenspraak met de ‘Orde van de Commeduur’ en onze lokale horeca hebben we een uitgebreid programma uitgewerkt voor klein en groot. Iedereen zal dus volop zal kunnen genieten van de authentieke Truiense carnavalssfeer. Er is natuurlijk de kermis, maar op Verloren Maandag zullen de kinderen zich ook helemaal kunnen uitleven op de Groenmarkt tijdens ons wervelende kindercarnavalbal. De inkom is gratis en vanzelfsprekend zijn ook de ouders van harte welkom. Meer nog dan andere jaren zijn de Truiense horecazaken het kloppende hart van carnaval. Vanaf zaterdagavond worden in verschillende cafés verklede bals georganiseerd en op maandagavond hebben we gezorgd voor mini-optredens van carnavalsartiesten in de Truiense staminees.’

Een goedgevuld feestprogramma
De afgelopen week bracht de ‘Koninklijke Orde van de Commeduur’ onder meer een bezoek aan de oudste inwoner van Sint-Truiden, de woonzorgcentra, het vaccinatiecentrum en de kinderafdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis. ‘Daarnaast hebben we ook al erg genoten van de talrijke filmpjes die de klassen uit het basisonderwijs hebben ingestuurd voor onze carnavaleske danswedstrijd  ‘The Masked Dancer’’, vult Jo Sneyers, Opper van de Truiense Orde aan.

‘In de komende dagen staat ons een goedgevuld feestprogramma te wachten. De hoogdag is natuurlijk Verloren Maandag’, gaat Opper Sneyers verder. ‘Na het traditionele herdenkingsmoment bij ‘De Raadsvriend’, schieten we uit de startblokken met een groots opgezet ontbijt voor de carnavalisten in de Veehallen. In de namiddag is er onze ‘Verloure Moondag Radioshow’ in de Academiezaal en op Trudo.FM en het kindercarnavalsprogramma op de Groenmarkt. ’s Avonds feesten we verder in de cafés in de binnenstad. Alle festiviteiten gebeuren natuurlijk helemaal conform de geldende richtlijnen. Maar samen met onze horeca-uitbaters zijn we in elk geval opgelucht dat het sluitingsuur nu verleden tijd is en dat feestvierders na het tonen van het Covid Safe Ticket zonder mondmasker in de cafés terechtkunnen. Ik twijfel er niet aan dat we op dinsdagavond bij het Haringbijten kunnen terugblikken op een uiterst geslaagde carnavalseditie. Driewerf alaaf!’