Sinds donderdag heeft de NMBS de toegang in verschillende grote stations beperkt tot de hoofdingang en een aantal kleinere stationsgebouwen afgesloten. Dat bevestigt de spoorwegmaatschappij. De beslissing werd genomen door de “zeer forse daling van het aantal reizigers en de daardoor verminderde reizigersflux in de stations”, klinkt het op de website.

In de stationsgebouwen van Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, -Noord en -Centraal, Charleroi-Zuid, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Liedekerke, Luik-Guillemins en Namen is de toegang beperkt tot de hoofdingangen. De stationsgebouwen van Beveren-Waas, De Pinte, Eeklo, Genk, Heist, Sint-Truiden en Tongeren zijn volledig afgesloten, voor die van Denderleeuw, Dendermonde, Halle, Wetteren, Vilvoorde en Zottegem is dat enkel tijdens het weekend het geval. Reden is “de forse daling van het aantal reizigers en de daardoor verminderde reizigersflux in de stations”, klinkt het op de NMBS-website. Daarnaast kan het veiligheids- en schoonmaakpersoneel daardoor optimaal ingezet worden voor de reizigers die nog gebruik willen maken van het station en de wachtruimtes, aldus de spoorwegmaatschappij.

De NMBS benadrukt wel dat de perrons ook in de afgesloten stationsgebouwen toegankelijk blijven voor de reizigers en dat de maatregel geen gevolgen heeft voor de dienstregeling die van toepassing is sinds de lockdownmaatregelen van kracht werden. Bovendien kunnen treinreizigers voor tickets nog altijd terecht aan de verkoopautomaten, of op de website of app van de NMBS.

De spoorwegmaatschappij benadrukt dat ze de afstand tussen treinreizigers in de treinen zo groot mogelijk houdt. Zo worden de treinen samengesteld uit een maximaal aantal wagons en zijn de eersteklasrijtuigen opengesteld voor alle reizigers.