Steven Van Gucht: “Toiletbril naar beneden!”

Algemeen

Vandaag werd er tijdens de persconferentie van het crisiscentrum tips gegeven om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Zo vertelde viroloog Steven Van Gucht dat het is aangetoond dat het coronavirus in beperkte mate via uitwerpselen kan uitgescheiden worden. “Het is belangrijk om het deksel van het toilet naar beneden te laten tijdens het doorspoelen” zegt de viroloog.
13/05/20 – Feyza Ozcan

“Er kunnen wolken ontstaan die viruspartikels bevatten”
Volgens viroloog Steven Van Gucht is het belangrijk is om steeds het deksel naar beneden te halen voor het doorspoelen wanneer mensen het toilet gebruiken. “Er kunnen wolken ontstaan die viruspartikels bevatten. Het is belangrijk dat die partikels in de toiletpot blijven en niet in de ruimte kunnen vliegen. Het is natuurlijk ook belangrijk om je handen te wassen na elk toiletbezoek”, aldus viroloog Van Gucht tijdens de persconferentie van vandaag.

 

Besmettingsrisico
Verder geeft het crisiscentrum een aantal tips in verband met het besmettingsrisico. “Het risico hangt van twee belangrijke factoren af: de duur van het contact en de nabijheid ervan. Wanneer we elkaar kruisen op een afstand van 1,5 meter zonder elkaar aan te spreken kunnen we het risico als verwaarloosbaar beschouwen. Bij een gesprek van enkele minuten op minder dan 1,5 meter zonder het dragen van een mondmasker is het risico groter. Het risico wordt nog groter naarmate het contact langer duurt en intenser is”, vertelt de viroloog verder.

“Eén viruspartikel is onvoldoende om iemand te besmetten. Je hebt minstens enkele honderden of duizenden nodig vooraleer je daadwerkelijk besmet kan worden” vertelt viroloog Van Gucht. “Ook als we praten kunnen we het virus verspreiden, veel minder dan bij hoesten of niezen. We hebben meerdere minuten contact nodig om iemand te besmetten wanneer we praten. Ten slotte kan het virus verspreid worden als we gewoon ademen, ook dan verspreiden we een kleine hoeveelheid druppels. Door gewoon in elkaars aanwezigheid te zijn, hebben we al meer dan een uur nodig om besmet te raken”, aldus viroloog Steven Van Gucht.

Plaatsen waar risico op besmetting stijgt
“De belangrijkste plaatsen waar besmetting plaatsvindt, zijn plaatsen waar we binnen zitten in een afgesloten ruimte en waar een slechte luchtcirculatie is. Zeker indien we daar ook luid praten, roepen of zingen. We verspreiden in dat geval meer partikels dan wanneer we gewoon praten”, aldus Van Gucht. Hij raadt dus aan om lokalen te verluchten (ramen en deuren open) of de airco op maximum te zetten maar de, lucht niet te hergebruiken.

Tenslotte geeft de viroloog nog enkele tips om de verspreiding van het virus te beperken. “We moeten ervoor zorgen dat we niet met veel mensen in één ruimte vertoeven. Dat we afstand houden. Indien mogelijk dragen we ook een masker. Maar ook, dat is een heel belangrijk punt, zorg voor een goede ventilatie”, zegt viroloog Van Gucht.

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
De Welkom Terug Bon caravan trekt rond!

De verkoop van de Welkom Terug Bonnen loopt op volle toeren. Wie zo een cadeaubon aankoopt, ontvangt een onmiddellijk voordeel van 20%. Wie bijvoorbeeld €100 betaalt, krijgt een cadeaubon ter waarde van €120, 20% extra shopbudget krijg je er dus gratis bovenop! Heb je nog niet de kans gekregen om …

Algemeen
Verlenging van passeerhavens traag verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal tegen de zomer 2020 drie passeerhavens langs de N80 in Sint-Truiden en Gingelom verlengen. Deze werken moeten het gebruik van deze uitwijkzones vergemakkelijken en stimuleren voor het traag verkeer. Hierdoor zal de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N80 verbeteren. Tot het bouwverlof geldt …

Algemeen
Asbeststort na meer dan 2 weken opgeruimd

In het verlengde van de Zonnestraat in Engelmanshoven vonden buurtbewoners een illegaal stort met asbest. Niet verwonderlijk nu er een nieuw reglement is voor de levering ervan op het containerpark. Maar na meer dan twee weken lag het er nog! “Buurtbewoners meldden mij sluikstort van asbest op 11 mei. Het …

%d bloggers liken dit: