STT goes digital… ofja het centrum toch.

Algemeen

Sint-Truiden goes digital. In oktober 2018 brengen wij elektronisch onze stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen maar hoe we in dat stemhokje tewerk gaan gaan is blijkbaar een zaak voor het stadscentrum.

Dat de huidige meerderheid iets heeft met het woord ‘vernieuwing,’ wisten we al. Niet alleen kreeg het oude logo van onze stad een facelift tijdens deze legislatuur maar onze gemeente kreeg een heuse app waarmee Sint-Truiden het digitale tijdperk instapte. In oktober komt er nog een toevoeging aan dit lijstje: wij Truienaren stemmen 14 oktober elektronisch. Of we zullen weten wat we moeten doen aan de stemcomputer is wel nog de vraag. En dan hebben we het niet over onze democratische keuze maar over het stemmen zelf.

Op papier stemmen is niet meer van deze tijd. Het laat teveel plaats voor mistellingen, misbruik, ongeldige stemmen en is bovendien nog eens slecht voor het milieu ook. Dat ons stadsbestuur kiest voor stemcomputers is dus zeker een stap in de goede richting maar dan moeten de Truienaren wel weten hoe die dingen werken. Digitaal stemmen is namelijk heel anders dan op papier stemmen. De stembrieven zijn ten eerste al anders opgesteld. Waar op een papieren stembiljet de politieke partijen in een trek hun volledige lijst hebben staan, is deze op een stemcomputer opgedeeld in 2 kolommen of meer. Het stadsbestuur pakt dit gelukkig aan en zal in de bibliotheek en het stadskantoor een demotoestel plaatsen. Een mobiel toestel staat ook klaar voor gebruik, alleen blijft ook deze in het stadscentrum hangen.
Gemeenteraadslid en fractieleider sp.a Filip Moers schreef het volgende op zijn website: “Wij vrezen dat op die manier  heel wat inwoners en vooral senioren uit de randgemeenten en wijken onvoldoende of niet dezelfde kansen krijgen als inwoners uit het centrum, waardoor ze op zondag 14 oktober 2018 wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan.”

De sp.a fractie roept het stadsbestuur op om ook de deelgemeenten de kans te geven om kennis te maken met de demotoestellen. Het is wachten op de reactie van het stadsbestuur.

 

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Een nieuwe wondere wereld wacht op jou!

Ben jij klaar voor een spiksplinternieuwe magische ervaring? Vanaf het begin van de traditionele adventsperiode zijn de zes Kerstmagie-kastelen allemaal in de ban van een volledig nieuw concept. Dus ook in Duras! Dit jaar dompelen we je onder in een wondere wereld voorbij jouw verbeelding. Kerstmagie wordt dit jaar van een …

Algemeen
De eerste competitiedag in provinciale

Een ploeg verdwijnt, Jong STVV, en één ploeg komt erbij, KVV Zepperen-Brustem Dames, zodat het aantal provincialers met 6 op peil blijft. Met dat verschil: de helft van onze provinciale ploegen … zijn vrouwen! Zepperen-Brustem opende in de hoogste provinciale reeks de debatten al op woensdag (wegens het bekervoetbal van …

Algemeen
Gravenhof Zepperen haalt zilver op interclub

Gisteren behaalde stal Gravenhof uit Zepperen een mooie zilveren medaille op de interclub. Vorige jaar waren de ruiters van Gravenhof goed voor brons, dit jaar hebben ze zilver. Een leuke trend, want wat zal het volgend jaar worden? En we mogen zeker niet vergeten dat het Gravenhofteam bestaat uit kinderen. Super …

%d bloggers liken dit: