Na de vertoning van vorig weekend, die we kunnen klasseren als een prestatie waar FC De Kampioenen beschaamd voor moeten zijn in Oostende, hadden de Kanaries een en ander recht te zetten tegen Eupen. En blijkbaar hadden ze het begrepen, want wat een match zonder inzet zou moeten zijn, werd een thriller van de bovenste plank.

De Kanaries begonnen furieus, grepen Eupen bij de keel en toverden een balbezit van 65% op de kunstmat.

Nog voor het kwartier was het al 1-0 toen nieuweling Mory Konaté een hoekschop fraai binnen werkte. Eupen was nergens, STVV heerste maar de misser van Suzuki in de 26ste minuut brak de Truienaren zuur op. Tegen de gang van het spel in maakte aanwinst Prevljak, die tot dan geen bal geraakt had, voor Eupen 1-1 na een afgeweken bal in minuut 29.

STVV was een beetje van slag maar bleef baas, en, weer tegen alle logica in, bracht Cools de Oostkantonners tien minuten later op 1-2. Maar wie dacht dat de Kanaries met een achterstand naar de koffie mochten had het mis. Scheidsrechter Dierick, tot dan foutloos, liet verder spelen na fout op Suzuki en daarvan maakte Asamoah gebruik op de boordjes weer gelijk te zetten. Nog even sensatie: de VAR zag geen graten in een vermeend handspel van de Eupense verdediging, maar in de blessuretijd toverde Botaka op links vuur uit zijn voetbanschoenen. Hij dribbelde gans Eupen op een hoopje en bediende Asamoah, weer hij, en die prikte de 3-2 binnen!

En toen was er koffie.

Slappe koffie, moet dat geweest zijn, want de tweede helft haalde bijlange niet meer het niveau van de eerste helft. Even opschudding in de 51ste minuut, maar de gelijkmaker van Prevljak werd wegens buitenspel afgekeurd. Toen kwam het “moment de gloire” van Asamoah. Een combinatie tussen Suzuki en Desmet, die na twee maanden inactiviteit een zeer behoorlijke match op de mat legde, bracht Asamoah voor doel, en die maakte de 4-2: zijn (niet helemaal echte) hattrick was een feit. Die vierde hij iets te uitbundig, showde even zijn ‘Jesus loves you’ en mocht zich gaan douchen na zijn tweede geel. Een weinig tactische beslissing van ref Dierick, weliswaar volgens de letter van de wet maar niet volgens de geest van de match. De man in het oranje stak wel het vuur aan de lont en wat tot dan toe een uiterst faire wedstrijd was, mondde uit in een bitsig duel.

STVV speelde leep, en maakte zelfs met 10 de 5-2 in de 95ste minuut: Colombatto trok half Eupen naar zich toe en bediende Dunkin die de eindscore vast legde. En daarmee zetten de Kanaries de misstap van vorige week aan de kust helemaal recht.