Ten Huize van stelt mensen voor die een band hebben met Sint-Truiden en hierbij hun vereniging, bedrijf, hobby, … willen delen met anderen (info: robikske@gmail.com)

Willy Motmans is een echte bink van 87 lentes jong die in zijn ouderlijk huis woont en die 2 grote liefdes heeft. De eerste liefde gaat naar zijn vrouw Romaine Schurmans waar hij reeds 62 jaar mee getrouwd is. Zijn tweede liefde gaat naar de fiets in het algemeen.

Paris Sport
Paris Sport was in Sint-Truiden een Belgisch merk van fietsen en bromfietsen. Ze opereerden onder de naam Moers sinds de jaren 40 en waren gevestigd aan het begin van de Luikerstraat. Ze waren over gans het land gekend als producent van fietsen. Na WOII kwamen er ook gemotoriseerde fietsen met een 98 cc Sachs-tweetaktmotor. Vanaf 1953 werden er ook 50 cc bromfietsen met Sachs- of Ilo-tweetaktmotoren geproduceerd. De productie eindigde in 1960.

Willy is in 1948 gestart als fietsenhersteller bij Paris Sport tot aan de sluiting in 1960. Na de sluiting is hij fietsenhersteller gebleven van damesfietsen voor de buurt en is hieruit ook zijn liefde voor het verzamelen van fietsonderdelen ontstaan. Als job werkte hij gedurende 27 jaar bij ijzerwaren Pierard die toen in de Diesterstraat gevestigd was en nu momenteel in de Sint-Jorisstraat te Sint-Truiden.

Momenteel bezit Willy Motmans bij zijn thuis een klein historisch fietsmuseum.

Fietsmuseum
In het fietsmuseum kun je een unieke verzameling van rijwiel-, taks- en merkplaten, oude fietslampen en oldtimer fietsen vinden en enkele andere gerelateerde fietsvoorwerpen.

Rijwiel-, taks- en merkplaten
Willy bezit 1000-den rijwiel, taks- en merkplaten van over heel de wereld. Willy heeft in zijn unieke rijwielplaten exemplaren tussen 1893 en 1991. Zo is hij ook in het bezit van historische taksplaten voor honden, de RTT of platen die uit 2 delen bestaan, waarvan 1 gedeelte uitgetrokken werd om door de verhuurder vast te stellen of het wel de juiste fiets was die teruggebracht werd. Hij bezit eveneens officiële platen van parlementariërs, ministers, diplomaten, leger, rijkswacht of politie.

In 2002 was Willy laureaat en heeft hij voor zijn fietsmerkplaatjes een vermelding gekregen in het Guinness Book of Records. Momenteel bezit hij meer dan 6600 fietsmerkplaatjes allemaal geklasseerd in zelfgemaakte houten expositiekisten. Waarschijnlijk bezit hij de grootste verzameling van de wereld.

Oude fietslampen
Wie heeft er de carbuur fietsverlichting nog gekend? Of deze met olie, petroleum of zelfs kaarsen? Willy wilt ze u gerust tonen en er een woordje uitleg over geven.

Historische fietsen
Willy heeft lang gezocht achter een Hoge Bi. Een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel. Het is een hele kunst om aan zo een fiets te geraken, laat staan, erop te fietsen. Om eigenaar te worden moest je hiervoor vroeger een ganse maandloon afstaan om deze te verkrijgen. Het was een fiets voor rijke mensen.

Willy is trots op een damesfiets uit 1895 uit de gemeente Eernegem. Deze gemeente had graag deze fiets in haar bezit gekregen, maar Willy houdt hem liever in zijn kleinschalig museum.

Zo zie je Willy praktisch iedere dag op één van zijn historische fietsen rijden in de stad. Het mooie is dat iedere fiets uniek is en een speciale geschiedenis en band bij hem heeft.

Verzamelaar
Willy is heden nog altijd een fervent verzamelaar. Wie nog fietsattributen heeft en deze wenst weg te geven, te ruilen of te verkopen, kan dit en krijgt eventueel nog een gratis bezoekje aangeboden aan zijn museum. Je dient wel eerst een belletje te geven en de gastheer Willy en gastvrouw Romaine zullen je hierbij graag bijstaan met de nodige uitleg.

Contactgegevens
Willy Motmans, Gorsemweg 120, 3800 Sint-Truiden, tel: 011 68 00 75