Tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis doen veel voedingsadviezen de ronde. Deze adviezen hebben vaak geen wetenschappelijk bewezen effect. De diëtisten van het Sint-Trudo Ziekenhuis hebben wat tips op een rijtje gezet, die we deze week met je delen.

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Het is bewezen dat deze vitamine de vorming van witte bloedcellen stimuleert, die een belangrijk onderdeel zijn van ons immuunsysteem. Verder zorgt het ook voor een betere opname van ijzer en een goede wondgenezing.
Daarnaast is het aangetoond dat een zeer ernstig tekort aan vitamine C, scheurbuik tot gevolg kan hebben. Deze aandoening kwam vooral vroeger voor bij het scheepspersoneel, omdat ze enkel conservenvoeding kregen.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad van België heeft een volwassen persoon 110 mg vitamine C per dag nodig. Een sinaasappel bevat bijvoorbeeld 75 mg vitamine C. Het teveel aan vitamine C zal het lichaam niet opslaan, maar afvoeren via de urine. Dit verklaart ook waarom hoge doseringen vitamine C aanleiding kan geven tot darmproblemen (diarree) en eventueel nierstenen.
Het is momenteel helemaal niet aangetoond dat hoge dosissen vitamine C beschermen tegen het coronavirus, ondanks geruchten die veelvuldig circuleren. Een gezonde en evenwichtige voeding met twee stukken fruit en drie porties groenten per dag levert voldoende vitamine C. Overschotten aan vitamine C verdwijnen in de urine en de stoelgang en zijn dus een dure verspilling.

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Het is bewezen dat deze vitamine de vorming van witte bloedcellen stimuleert, die een belangrijk onderdeel zijn van ons immuunsysteem. Verder zorgt het ook voor een betere opname van ijzer en een goede wondgenezing. Daarnaast is het aangetoond dat een zeer ernstig tekort aan vitamine C, scheurbuik tot gevolg kan hebben. Deze aandoening kwam vooral vroeger voor bij het scheepspersoneel, omdat ze enkel conservenvoeding kregen.

Wat kan je doen?
Eet elke dag 300 gram groenten en 250 gram fruit. Dit doe je best door dit te spreiden over 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes.
Kies bijvoorbeeld voor een stuk fruit bij het ontbijt met wat magere en ongesuikerde yoghurt of platte kaas met 3 eetlepels havermout of gezonde granola.
Bij het middagmaal kies je best voor soep, een belegde boterham, een slaatje, of een overschot groentjes van de dag voordien.
Let er op dat je bij het avondmaal zeker een half bord groenten eet, en aanvult met een klein stukje vlees/vis/vegetarisch en een kleine portie aardappelen/rijst/pasta. Probeer zo veel mogelijk kleur op je bord te krijgen door verschillende soorten groenten en fruit met elkaar te combineren. Kies bij voorkeur voor seizoensgroenten en –fruit, deze bieden een lagere prijs, een betere kwaliteit én zijn voordelig voor het milieu.

Opgelet: Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine. Om zo weinig mogelijk vitamineverlies te bekomen, wordt aangeraden om regelmatig te kiezen voor rauwe groenten en fruit, deze te stomen of te koken in een weinig water. Wil je weten hoe je je gerechten gezonder kan maken?! Neem dan ook zeker een kijkje op de site van Nice Info