De woon- en zorggroep Triamant Haspengouw vraagt nu officieel het faillissement aan voor de vestiging in de Halingenstraat in Velm. De groep zit in financiële problemen. Eerder vroeg de zorgpartner van de groep, Curamant het faillissement aan. PatriVelm, de vennootschap die instond voor de verhuur van de flats van Triamant in Velm, doet dat vandaag, woensdag. De bewoners kunnen er voorlopig nog blijven maar niemand weet voor hoe lang. Het parket van Limburg start op eigen initiatief een opsporingsonderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden.

Wat ooit begon als een mooi initiatief om mensen op hun oude dag verbonden te laten voelen met anderen om zich heen, is niet meer. Het concept met hechte gemeenschappen, gastvrije en levendige buurten, waar iedereen welkom is en een eigen plekje kan vinden ligt aan diggelen. In Velm werden het personeel en de bewoners dinsdag ingelicht dat PatriVelm, het verhuurbedrijf achter Triamant Haspengouw, het faillissement aanvraagt. CEO Jo Robrechts liet zich niet zien maar gaf een schriftelijke verklaring. “Met dalende inkomsten en stijgende kosten klopte het financiële plaatje niet langer”, adlus de brief die de bewoners kregen. “De groep kreeg te kampen met liquiditeitsproblemen. Een curator neemt nu het roer over. Je mag erop vertrouwen dat we de curator, die binnenkort door de rechtbank zal aangesteld worden, op alle mogelijke manieren zullen ondersteunen om de overgang zo soepel mogelijk te maken. Daarnaast helpt de Stad Sint-Truiden de zorg en omkadering waarborgen, waarvoor dank. De curator zal vervolgens op zoek gaan naar een overnemer die de woonfunctie overneemt en bestendig garandeert.”

Het faillissement van zusterbedrijf Curamant twee weken geleden liet het hele kluwen aan vennootschappen wankelen. Binnen dat kluwen waren vastgoed en zorg strikt gescheiden in verschillende nv’s. Het maakte dat het Departement Zorg nauwelijks kon ingrijpen. Nadat een inspectie had vastgesteld dat de zorg en de maaltijden voor de bewoners niet langer gegarandeerd waren, nam de stad dat over.

Wat nu?

Wat gaat er nu met de bewoners gebeuren? Op die vraag werd vrijdagavond al geanticipeerd door stadsadvocaat meester Koen Geelen op het overleg van het stadsbestuur met de bewoners. Geelen gaat er vanuit dat de curator voorlopig de bewoners er zal laten blijven wonen. “Hij gaat in eerste instantie op zoek naar een overnemer. Hij beslist of en hoe hij de huurcontracten verder zet maar voorlopig kunnen de bewoners blijven. Bij een faillissement stoppen de contracten en kunnen bewoners als ze dat willen onmiddellijk vertrekken.” Het ziet ernaar uit dat de meeste bewoners in hun flat willen blijven wonen en afwachten wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Een van de mogelijke oplossingen op de lange termijn is een overname. Robrechts schermde eerder al met een Britse groep die geïnteresseerd zou zijn, maar het is onduidelijk hoe concreet die plannen nu nog zijn. “Die man is voor geen meter te betrouwen”, klinkt het bij de bewoners en hun familie.

Parket start onderzoek

Het opsporingsonderzoek van het parket komt er op eigen initiatief. De stad Sint-Truiden heeft nog geen klacht heeft ingediend en blijkbaar wil het parket daar niet op wachten. “We gaan de financiële structuur in kaart brengen en kijken of daarbij strafbare feiten gepleegd zijn”, zegt men in Hasselt. Vorige week startte het parket van West-Vlaanderen een onderzoek naar Triamant met een vestiging in Wervik.

Foto’s © Media Haspengouw