Truienaar Jo Vanrutten zet samen met zijn collega’s bewakingsagenten van Brussels Airport een geldinzamelactie op het getouw voor de kinderen van het Kameroense gezin wiens ouders en hun baby omkwamen bij een ongeval op de E40. “Dit zijn we Pélé, onze goedlachse collega, verschuldigd”, vertelt Jo. Er wordt intussen massaal gedoneerd.

Afgelopen maandag reed het gezin van Marcelin ‘Pélé’ Leapohe (foto) met hun wagen op de E40. In de wagen zaten vader Pélé en zijn vrouw Thérèse en twee van hun drie kinderen. Het gezin moest meermaals de pechstrook op wegens mechanische problemen. Noodgedwongen werd er aan een lage snelheid verder gereden. Net voor de afrit Evere reed een chauffeur aan hoge snelheid langs achter op de auto van het gezin in. Nog vier andere voertuigen raakten bij het ongeval betrokken. Vader Pélé was op slag dood, net als de baby van vier maanden oud. Echtgenote Thérèse werd in het ziekenhuis hersendood verklaard. Zij overleed vrijdag. Het andere kindje raakte lichtgewond. Het Brusselse parket stelde een verkeersdeskundige aan die de precieze omstandigheden van het ongeval moet onderzoeken. Er blijven nu twee kinderen verweesd achter zonder familie in België.

Ongeloof

Marcelin werkte de voorbije jaren bij de beveiligingsfirma G4S op Brussels Airport. Thérèse werkte als begeleidster in de ouderenzorg. “Hier heerst ongeloof en verdriet”, zucht Truienaar en collega Jo Vanrutten (44). “Pélé was hier elke morgen stipt op tijd om ervoor te zorgen dat de passagiers veilig konden vertrekken, en altijd met de glimlach. De verslagenheid op onze werkvloer is groot. Dat die kinderen van enkele jaren oud alleen achterblijven, is een ondragelijke gedachte. Geen ouders meer, geen grootouders.” Jo zet nu mee zijn schouders onder een geldinzamelactie. “Dat is het minste wat we kunnen doen. Pélé was een van ons, en leeft verder in ons hart. We zullen hem op Zaventem een mooie dienst geven en hebben een rouwregister geopend.”Onze werkgever en onze vakbonden hebben een crowdfunding opgericht om het gezin en hun kinderen te steunen in de begrafeniskosten en de toekomst.

Wat er met de twee overgebleven kindjes zal gebeuren, is onduidelijk. Het zal aan de jeugdrechter zijn om de verschillende opvangmogelijkheden te onderzoeken.

De kinderen steunen kan via

https://steunactie.be/actie/steun-jonge-weeskinderen-na-ongeval-op-de-e40/-13954?fbclid=IwAR0xX8dFBRSPEi_TAw_qXQPQUMii5NoSbxF1HhH2z4CBk7w3Z2-5qq2RvsQ