Het Trudoziekenhuis start met de bouw van een speciale apotheek. Die zal haar in staat zal stellen eigen bereidingen te maken volgens de hoogste normen. Voor de afdeling oncologie betekent dat de chemobereidingen sneller en op maat van de patiënt gerealiseerd kunnen worden. “Het zogenaamde VIX-concept zal zorgen voor een vlotte doorlooptijd, wat onze patiënten ten goede komt”, klinkt het.

Het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft met partner ABN Cleanroom Technology een overeenkomst ondertekend voor de bouw van een nieuwe apotheek in 2023. Die is natuurlijk niet te vergelijken met een apotheek zoals we die in het straatbeeld zien. De nieuwe ziekenhuisapotheek in wording zal gebouwd worden volgens de hoogste, toekomstige standaarden om alle bereidingen in eigen huis te kunnen maken. Daarbij wordt vooral gedacht aan de productie van chemopreparaten op maat van de patiënt. “Een apotheek is een cruciaal onderdeel van elk ziekenhuis”, vertelt hoofdapotheker Ingrid Stockmans. “Patiënten worden van hieruit voorzien van de nodige medicatie voor hun behandeling.”

Chemotherapie

Vooral voor de afdeling oncologie is de beslissing om de apotheek te bouwen een grote stap voorwaarts. Stockmans: “Bepaalde medicatie moet in de apotheek zelf bereid worden om binnen een bepaalde tijdspanne toegediend te kunnen worden, zoals preparaten voor chemotherapie. Die kan Sint-Trudo in de toekomst zelf blijven maken dankzij deze nieuwe cleanroom.” Hoofdarts Joan Vlayen vult aan: “Voor chemotherapie en radiotherapie zijn er complexe schema’s, die we moeiteloos op elkaar kunnen afstemmen. Iemand die chemotherapie krijgt, moet lastminute een bloedonderzoek krijgen, om de bereiding à la carte en op maat van de patiënt te kunnen doen. Zo kunnen we tot op het moment zelf aanpassingen doen in de chemo in functie van het klinisch beeld van de patiënt. Zonder cleanroom zou een patiënt meerdere verplaatsingen moeten doen: één voor de waardenmetingen en één voor wanneer de behandeling effectief geleverd kan worden. Er zal geen uitstel zijn voor een behandeling want we hebben dan alles in eigen huis.”

Toptechnologie

Het concept van de nieuwe apotheek komt van ABN Cleanroom Technology. Jo Nelissen, oprichter en CEO, verduidelijkt: “De nieuwe ziekenhuisapotheek wordt uitgerust met ons VIX-concept, dat de bruikbare ruimte zo optimaal mogelijk weet in te vullen door vooraf ontworpen installaties. We beogen daarmee de energiekosten tot een minimum te herleiden. Bovendien staat in ons VIX concept monitoring, analyses en bijsturing centraal.”

Hoofdarts Vlayen besluit: “Dankzij dit project kunnen we de doorlooptijd van de chemobehandelingen in de toekomst vlot laten verlopen. Onze patiënten zullen er wel bij varen.”

Het VIX-concept behelst een optimale aanpak van de opbouw en het gebruik van de nieuwe apotheek

Foto’s © Sint-Trudoziekenhuis