Er zijn verschillende manieren om gratis te parkeren in Sint-Truiden. De meest voorkomende: je steekt gewoon niks in de parkeermeter en wacht op de boete van 23 euro als je pech hebt, of je hebt geluk.

We gaan hier niet de discussie aanzwengelen over de afzetterij, het vijf minuten te laat zijn, het is voor iedereen duidelijk hoe lang je mag parkeren, en vanaf wanneer de rekening 23 euro bedraagt. Dat is trouwens een reglement dat unaniem door de gemeenteraad is goedgekeurd en als we elders zijn, betalen we met de spreekwoordelijke glimlach. Maar niet hier!

Er zijn nog twee andere methodes om gratis te parkeren:

 • Kwartier gratis parkeren  in de binnenstad met een  ‘15 minuten’-parkeerkaart
  – van maandag tot zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur
  – ideaal voor een snelle aankoop. Je plaatst de kaart leesbaar achter – zet de wijzer op het moment waarop je de auto parkeert
  – van 18.00 tot 09.00 uur is deze parkeerkaart niet nodig, noch op zondag.
  – je koopt deze kaart voor 1 euro in de Parkeerwinkel.
 • Shop&Go-parkeren 
  – Op zo een parkeerplaats mag je maximum 30 minuten gratis parkeren
  – de Shop&Go- parkeerplaatsen zijn herkenbaar aan de zwarte ronde sensor op de grond en worden aangeduid met het parkeerbord “P Max. 30 min”
  – de sensor registreert zelf de parkeertijd en geeft het aflopen van de parkeertijd automatisch door aan de stadsdiensten.
  – je kan deze parkeerplaatsen hier terugvinden: Grote Markt (14 plaatsen), Groenmarkt (7), Abdijstraat (2), Diesterstraat (13), Houtmarkt (2), Beekstraat (3), Ursulinenstraat (3), Schepen Dejonghstraat (2), Luikersteenweg (1), Luikerstraat (15), Tichelrijlaan (5), Stapelstraat (6), Tiensesteenweg (6), Molenstraat (2), Clockemstraat (3), Stationsstraat (6)

Op de foto ontdekken we de slimste van het ras der Truienaars: je parkeert tussen twee sensoren in, geen enkele geeft een signaal en je staat er dus zo lang je wil. Voor niks. En je belet twee andere shoppers te kunnen genieten van de shop&go-parkings. Erg sociaal? Hopelijk hebben de parkeerwachters, door iedereen verfoeid maar noodzakelijk om van Sint-Truiden niet weer de parkeer Far West te maken van vroeger, even streng optreden tegen dergelijke schuinsmarcheerders. Want iedereen heeft het recht om goedkoop en zelfs gratis te parkeren in de binnenstad. En artiesten zoals deze komen steeds vaker voor, lezen we in de FB-commentaren.