De Truiense apotheek Noben van de Tongersesteenweg heeft een periode van verbouwingen achter de rug. De nieuwe apothekerswinkel ziet er alvast erg mooi uit en valt zeker op door één ding: de muurautomaat die dag en nacht, zeven dagen op zeven, actief is. De wetgeving heeft een beperking opgelegd van wat er via de automaat mag afgehaald worden. Naast medische hulpmiddelen en cosmetica is dat het afhalen van geneesmiddelen na inzending van je digitaal voorschrift.

De voorbije maanden zat apotheek Noben stevig in de verbouwingen. In juni werd de nieuwe apotheek geopend met een opvallende toevoeging: een muurautomaat. “Momenteel mogen we enkel ‘medische hulpmiddelen en cosmetica’ verstrekken via de automaat”, steekt Eline Beckers van wal. “Handig is ook dat je als patiënt je digitaal voorschrift naar ons kunt doorsturen. Het afhalen kan dan tijdens de sluitingsuren via de automaat.”

Het is dus niet zo dat je eender wat uit de muur kan halen. De wetgever voorziet beperkingen. De automaat biedt een breed scala aan aan producten zoals babyvoeding, zonnecrème, tandpasta, fysiologisch water, zwangerschapstesten, condooms, EHBO-materiaal, COVID-beschermingsmateriaal , mondspoelmiddel, tandpasta, kleefcrème, medische hulpmiddelen tegen oorpijn, kunsttranen, blaasontsteking, luizenshampoo, producten om muggen- en insectenbeten te voorkomen en te genezen, voedingssupplementen voor dieren. “Deze lijst wordt continu bijgewerkt en up to date gehouden. Patiënten die ons hun voorschrift digitaal bezorgen kunnen hun geneesmiddelen op bestelling na de uren via de automaat komen afhalen en betalen.”

De nieuwe winkel op de Tongersesteenweg 26 te Sint-Truiden